Felvidéki népi kultúra a Mediawave-en

Az április 29. és május 3. között a komáromi Monostori Erődben rendezett Mediawave Együttlét egyik kiemelt témájaként a Felvidék sokszínű és gazdag népi kultúráját, népzenéjét és néptáncát mutatja be.
Az idei Együttlét alatt működő műhelyek között egy felvidéki népi műhely is helyet kap. A cél, hogy az érdeklődők megismerjék a felvidéki népi kultúra mélyrétegeit: a néptánc, a népzene és a népszokások világát. A Csallóköztől Gömörig terjedő tájegységek táncait felvidéki oktatók fogják tanítani, délelőtti és délutáni rendszerességgel.

A két ország Komáromának zenészeiből alakult Ritka Magyar Folkband a szokásos, együttlétindító májusfaállítás után zenél majd. A zenészek kötelességüknek érzik, hogy a magyar népzenét abban a formájában mutassák be és adják tovább a következő generációnak, ahogyan azt ők kapták elődeiktől. Győrből érkezik, és tart Felvidéki Táncházat Németh Dénes és zenekara. A tagok táncházas, népzenész körökben jól ismert, gyakorlott muzsikusok, a magyar népzene megőrzésének, továbbadásának elkötelezett hívei. Mind Magyarországon, mind a Felvidéken rendszeresen adnak koncerteket, játszanak táncházakban, kísérnek gyerek és felnőtt néptánc együtteseket egyaránt. Repertoárjukban a Kárpát-medence zenei hagyatékából minden dialektus megtalálható.

A Felvidék népi kultúrájának bemutatásakor nem hagyható ki a szlovák népzene és néptánc. A szervezők hiszik, hogy a szomszédság okán illene megismerni a magyar mellett ezt a kultúrát is, és lehet, hogy az is kiderül, nem is olyan távoli népi kultúra, mint azt elsőre gondolnánk. A Mediawave-en fellép a pozsonyi Muzička zenekar, akik a magyar táncházmozgalom módszereihez hasonlóan gyűjtik és muzsikálják a szlovák népzene és néptánc értékeit. Szintén Pozsonyból érkezik Vlado Michalko és Krausz Ágnes, akik opálhegyi szlovák táncokat mutatnak be, és tanítanak az Együttléten.

Top