Felújítják a csallóközi vasútvonalat?

Régió. Robert Fico kormányfő szerint magántőke bevonásával bővítenék kétvágányúra a Komárom – Pozsony vasútvonalat. Ez alapfeltétele annak, hogy gyorsabbá váljon a vonatközlekedés a Csallóközben.

Robert Fico múlt pénteken a közlekedési minisztériumban tett látogatása után jelentette be, korszerűsítenék a Komárom és Pozsony közötti vasútvonalat. „Ez a legleterheltebb vasúti szakasz. Az egyetlen vágányon már nem vagyunk képesek további vonatokat üzemeltetni“ – szögezte le a miniszterelnök. Ezért a kormány a szakasz kétvágányúsítását és korszerűsítését tervezi, mégpedig ún. PPP-projekt keretében. Ez azt jelenti, hogy az állam egy magántársasággal szerződik hosszú távra, és a vállalat vállalja a beruházás költségeit, cserébe viszont az elkészülés után hosszabb időre koncessziós jogot kap – a konkrét esetben mondjuk pár évtizedig üzemeltetheti a személyvonatokat az adott szakaszon. Rober Fico jelezte, külföldi, köztük kínai vállalatok megszólítását is tervezik a vasútfejlesztés ötletével – ennek érdekében a közeljövőben felkeresik Kínát a kormány illetékesei. A kormányfő elmondta, hasonló módon szeretnének felújítani mintegy 500 szlovákiai hidat is – egy magánvállalat felújítaná az építményeket, majd a későbbiekben karbantartaná azokat, miközben az állam fokozatosan törlesztené a beruházás költségeit.

Mint korábban megírtuk, decemberben hiába érkezett egy új vasúttársaság a Komárom és Pozsony közötti vasútvonalra – a cseh Leo Express –, maradtak a gondok, Komáromból még mindig több mint két óráig tart eljutni Pozsonyba a 95 kilométeres csallóközi szakaszon. Ezzel szemben érsekújvári átszállással – jó esetben – másfél óra alatt is meg lehet tenni az utat a két város között, még úgy is, hogy az hosszabb távolság. A lassúság oka főként az infrastruktúra elmaradottsága: a nem villamosított csallóközi vasútvonal egyrészt csak egyvágányú, a sínpálya rossz állapotú, több helyen 60-80 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, a peronok egy része még mindig felújításra vár – e fejlesztések megvalósítása állami hatáskörbe tartozik.

Marek Lackovič, a Progresszív Szlovákia (PS) parlamenti képviselője idén januárban online petíciót indított a teljes körű felújítás haladéktalan megkezdése, illetve a vasúti pálya két vágányra bővítése érdekében. Rövid időn belül 1600-an írták alá. Az ellenzéki politikus üdvözölte Robert Fico bejelentését, hangsúlyozva azt is, a sínpálya sok helyütt teljesen elöregedett, elengedhetetlen a felújítás és a bővítés is. Hozzátette, 2011 óta ötszörösére ugrott az utasszám a vonalon, jelenleg évi 4 milliónál tart.

(cs)

Petíció a gyorsabb vonatközlekedésért
Jön az új vasúttársaság a Csallóközbe
Megvan, melyik vasúttársaság jön a Csallóközbe

Top