Megvan, melyik vasúttársaság jön a Csallóközbe

Ismét egy cseh társaság, a Leo Express fogja üzemeltetni a Komárom és Pozsony között közlekedő személyvonatokat. Kilenc évig ők szállítják majd az utasokat, az első vonatszerelvényeik előreláthatólag jövő decemberben indulnak.

2020 decembere óta az osztrák ÖBB és a szlovák vasúttársaság (ZSSK) közösen üzemelteti a személyvonatokat a Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony vasútvonalon, ezt megelőzően pedig 10 éven át a cseh RegioJet szerelvényei jártak a csallóközi szakaszon. 2023. december 10-től azonban (nem kizárt, hogy végül akár hamarabb is) egy másik cseh vállalat, a Leo Express fogja szállítani az utasokat Komáromtól Pozsonyig. Ezt Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter múlt szerdán jelentette be.

Az új vasúti szolgáltatót versenytárgyalás útján választották ki, melynek során hét cég jelezte érdeklődését, ám végül csak hárman tettek ajánlatot: a nyertes társaságon kívül az állami ZSSK és az ugyancsak hazai Yosaria-Trains magántársaság.

Emil Sedlařík, a Leo Express szóvivője lapunknak elmondta, nagy öröm számukra, hogy a szlovák közlekedési minisztérium bízik a hozzáértésükben. Ugyanakkor ezt már Szlovákiában is bizonyították, hiszen vonatjáratuk évek óta közlekedik a Kassa – Eperjes – Zsolna – Ostrava – Prága vonalon. A társaság képviselője elmondta, a csallóközi szakaszon hasonló vonatokkal közlekednének, mint amilyeneket Pardubice kerületben is használnak (lásd fotónkat). Vagyis korszerű, alacsonypadlós és klimatizált egységekkel, melyek egyenként valamivel több mint 100 utast szállíthatnak. Csúcsidőben összekapcsolnák az egységeket, így egy-egy szerelvény kapacitás 400 főre is emelkedhetne: „Számunkra a biztonság, a pontosság és az elégséges kapacitás az elsőrendű.“

A vonatkozó szerződést egyelőre nem írta alá a minisztérium és a nyertes társaság, a közlekedési miniszter és a társaság csak ennek megtörténte után ígért részletes tájékoztatást.

(csá)

Top