Felszentelték a kápolnát

Karva. A zömében katolikusok lakta falvakban nagy hagyománya van a búcsúnak. A karvai búcsút minden évben a falu védőszentje, Szűz Mária tiszteletére, szeptember 15-e környékén rendezik meg. Idén ezt az eseményt az új kápolna felszentelésével kötötték össze, a legújabb karvai látványosságot maga a nagyszombati érsek, Őexc. Orosch János szentelte fel.

A Duna mellett elterülő falucska kis templomában egyszerre három egyházi méltóság tartotta a búcsúi szentmisét. Elek László, komáromi esperes mellett a falu szülötte, Bartal Károly Tamás, nyugalmazott jászóvári apát is szólt a hívekhez. Meghatódottan emlékezett vissza a régi Karvára, a régi karvaiakra, akik közül sajnos már sokan nem élnek. A misét Őexc. Orosch János, nagyszombati érsek celebrálta, aki a polgármester felkérését gondolkodás nélkül fogadta el. Meg is jegyezte valaki a vendégek közül, hogy bizony nem minden gyülekezet büszkélkedhet azzal, hogy maga az érsek szól hozzájuk saját templomukban. A hangulatot még magasztosabbá tette a karzatról zengő kórusi ének. A komáromi Concordia vegyeskar színvonalas egyházi dalai keretezték a szentmisét.

A szent áldozást követően az érsek, apát és esperes úr vezetésével a gyülekezet az újonnan emelt kápolnához vonult, amit a mise végezetével felszentelt az érsek úr. Duka Gábor polgármester ismertette a kápolna építésének előzményeit. Elmondta, hogy az alapötletet a Hroššo kúria egykori tulajdonosának fia, Hroššo Michal adta, aki hazalátogatásai alkalmával többször is beszámolt az emlékezetében élő egykori kápolnáról.

KarvaKapolna
„A kápolna megépítésére pályázatot nyújtottunk be a Nadácia Orange, Šanca pre Váš región pályázati kiírásba 2011-ben, ahol sikeresek voltunk, és az alapból 3000 eurót nyertünk az építésre, ami persze nem volt elég a kivitelezéshez. Az önkormányzat pénzzel és munkával járult hozzá a kápolna megépítéséhez” – árulta el a polgármester. A Smidt Tamás által tervezett kápolnát végül a Karvai Összevont Szakközépsikola, a Korekt s.r.o. és ügyvezetője Nyers László, a Juvis s.r.o. Nitra  ügyvezetője Roman Kubica, a Czibor Zoltán s.r.o. Komárno, ügyvezetője Czibor Zoltán segítségével építették fel. A tetőszerkezetet a szőgyéni Smidt Róbert és édesapja Smidt Ferenc készítette. A Nemzeti Erőforrás Minisztériumától megnyert 10 000 euró értékű forintból fejezték be teljesen a kápolnát, a benne található három domborművet szintén Smidt Róbert készítette.

A kápolna természetesen látogatható, a kulcsát a főtér mellett lévő községháza alkalmazottaitól kell elkérni. S ha már Karván járnak, ki ne hagyják a kilátótorony több mint száz lépcsőjének megmászását sem.

Csákvári Ágnes

Top