Félmilliós turisztikai projekt a láthatáron

Nyitott, kis turistabuszokkal is találkozhatunk majd Komáromban és környékén, amennyiben sikerrel jár a Dunamente régiós turisztikai tömörülés pályázata. Turisztikai kártyás rendszer épülhet ki Komáromtól Párkányig, gömbpanorámás fotók, VR-szemüveggel nézhető imázsfilmek készülhetnek, de elektromos kerékpárokat, segway-eket is vásárolna a szervezet.

kisbuszRészben nyitott elektromos kisbuszokat kapna a régió – ha a pályázat sikerrel jár

Tavaly október óta Boncsek Péter a Dunamente régiós turisztikai tömörülés igazgatója. Több mint egy évtizede igazgatja a Pati Fürdőt is, amely szintén tagja a Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsmentnek (TDM). A szervezet alapító tagjai közé tartoznak még Párkány és Komárom városok, Izsa, Pat, Dunaradvány, Dunamocs, Karva és Muzsla községek, továbbá a pati Wellness hotel, a párkányi Vadas termálfürdő és a komáromi Bandérium éttermet és panziót működtető vállalat. Boncsek Péter a korábbi igazgatót, Andraško Vincét váltotta.

Az új igazgató egyik első lépése egy pályázat beadása volt. Élményednek csak a képzelet szabhat határt címmel a Dunamente TDM-mel, a magyarországi Komáromi Turisztikai Egyesülettel és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével közösen pályáznak az Interreg V-A magyar-szlovák együttműködési program keretében. A projekt összértéke csaknem 1,1 millió euró, ebből a Dunamente TDM – az északi oldal – közel félmillió euróval részesedik, nagyjából 25 ezer eurós önrész mellett.

dunamente

Turistafogó

Boncsek Péter hangsúlyozta, a projekt, és maga a Dunamente TDM fő célja is az, hogy csokorba fogja a folyó menti térség természeti, kulturális, gasztronómiai és épített örökségét, hogy aztán egy csomagban eladhatóbbá tegye azt a turistáknak – akár a Duna túloldalán lévő régióval együttműködve. „Minden lehetséges eszközzel, a programok koordinálásával arra kell törekednünk, hogy az ide érkező turisták hosszabb időt töltsenek térségünkben. Ha megfelelő tájékoztatást kapnak, felkeltjük az érdeklődésüket, akkor úgy dönthetnek, maradnak még pár napot, hiszen találnak bőven látványosságot, szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget a régióban, érdemes maradniuk“ – mutatott rá a Dunamente vezetője.

Ha a pályázat sikerrel jár, prospektusok, szakmai anyagok készülnek majd a turistáknak, online marketingkampány is megvalósul, valamint egy 4 évszakot felölelő fotósorozat, gömbpanorámás fényképek, de a régió legcsábítóbb helyeit bemutató imázsfilmek is készülnek majd, drónos felvételekkel, korszerű minőségben. Ehhez kapcsolódóan VR-szemüvegek – virtuális valóság eszközök – vásárlására is sor kerül, melyek az infó-irodákban segítenek az érdeklődő turisták kíváncsiságát felkelteni.

dunamente1

Nyitott kisbusz, bicikli, segway

Fontos eleme a projektnek egy turisztikai informatikai rendszer kiépítése, illetve ennek összekapcsolása a Magyarországon már működő hasonlóval. Ennek keretében kedvezményekre jogosító turisztikai kártyák kiadására kerülne sor, illetve a rendszer működéséhez szükséges szoftver, számítógépek és terminálok beszerzésére. Jobban felszerelnék a TDM-hez tartozó turisztikai irodákat, információs pontokat is, hogy minél sokrétűbb tájékoztatást kaphassanak a turisták. Itt megjegyzendő, januártól a komáromi, Klapka téren található KIK-iroda működtetése átkerült a Dunamentéhez.

Jelentős beruházás lenne 3-6 db 8 személyes fél-nyitott tetős elektromos kisbusz, 20-40 db elektromos kerékpár, továbbá nagyjából tucatnyi segway beszerzése – utóbbi egy önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású járműféle, és olyat is vásárolnának, amely adaptív üléssel van ellátva, azaz kerekesszékesek vagy idősebbek is használhatják. Mindezen közlekedési eszközöket elosztanák a Dunamente régióban, a turisztikailag legvonzóbb Komáromba és Párkányba kerülne a legtöbb. A pontos számok csak később válnak ismertté.

Egy hagyományos, teher- és személyszállításra is alkalmas kisbuszt is vásárolnának, amely elsősorban azt a célt szolgálná, hogy a népszerűsítő anyagokat, berendezéseket, kisjárműveket a régión belül rugalmasan tudják szállítani, ha egy-egy településen valamilyen turisták számára vonzó rendezvényt tartanak, akkor ők is megjelenhessek itt. „Nem szeretném megtippelni, mekkora az esély a pályázat sikerére, de bizakodó vagyok“ – zárta a projektet bemutató szavait a Dunamente TDM igazgatója.

segway

Az állami támogatás is esedékes

Mivel a turisztikai tömörülés 2017-ben már harmadik éve működik, első ízben jogosult arra, hogy az állam pénzbeni támogatást nyújtson a tagdíjak 90 százalékának megfelelő összegben, amit bármilyen fejlesztésre és marketing tevékenységre el lehet költeni. Ez nagyjából 45 ezer euró körüli összeg lehet idén, bár a kormány felől hallatszanak olyan hangok, amelyek kissé megnyirbálnák ezt az eddig gyakorlatilag törvényileg meghatározott jogon járó támogatást.

Boncsek Péter a jövőről szólva megemlítette, a hatékonyabb működés érdekében helyesnek tartaná, ha egy kisebb átszervezés történne a TDM működését illetően, amely során figyelembe vennék, hogy a két pillér, az egész évben működő infóirodákkal rendelkező Párkány és Komárom egymástól viszonylag nagy távolságra, 50 kilométerre találhatók. Hozzátette, támogatja azt is, hogy a Duna menti térség más önkormányzatai és szervezetei is csatlakozzanak, ám a legfontosabb, hogy minden lépésüket szakmai szempontok mentén tegyék meg.

(csaba)


Együttműködés a turizmus terén

Régiónkban már évek óta pályázik és valósít meg turisztikai projekteket a Pons Danubii EGTC is. Az európai területi együttműködési csoportosulás térségünk városait fogja össze a határ mindkét oldalán. „A Pons Danubii kiemelt célja a magyarországi és szlovákiai turisztikai régiók integrálása. A tömörülésünk által vezetett Duna-program is e szellemiségben valósul meg 2017 és 2019 között. A jövőben is együtt szeretnénk működni a TDM szervezetekkel Szlovákiában és Magyarországon egyaránt. A célok azonosak, az együttműködéssel több anyagi forrást és turistát tudunk a régióba vonzani“ – nyilatkozta lapunknak Bara Zoltán, a Pons Danubii igazgatója.


 

Top