Félmillió euróból újítják fel az Amadé kastélyt

Lakszakállas. A közeljövőben megkezdődik a 18. század második felében barokk stílusban, majd később a Ghyczy család által klasszicista stílusban átépített Amadé kastély teljes körű felújítását Lakszakállason.

Az önrésszel együtt 571 000 eurós beruházás a község Felújítási Alaphoz beadott sikeres pályázatának köszönhetően valósulhat meg. A tervek szerint a csallóközi építészet remekművének számító kastély május végére már régi pompájában tündökölhet.

Mayer Ferenc polgármester elmondta, a közbeszerzést elnyert cég árajánlata a lehívható támogatásnál alacsonyabb, 460 000 euró, így jelenleg ezzel az összeggel számolnak. A projekt kidolgozása során – függetlenül attól, hogy a kastély nem szerepel a műemlékvédelmi hivatal jegyzékében – az önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a teljes körű restaurálás során ne sérüljön az épület történelmi jellege. Ennek érdekében például autentikus fa ablakkereteket építenek be és a belső terek kialakításánál is nagyrészt a faanyagok dominálnak majd. „Nagy munka lesz, hiszen a szigeteléstől kezdve a villany- és vízvezetékeken át, szinte az utolsó szögig teljes mértékben fel lesz újítva az épület – részletezte a polgármester. – Az eredeti térfelosztáson annyiban változtatunk, hogy több helységbe lesz bevezetve a víz, kialakításra kerül egy közös teakonyha, valamint több női és férfi mellékhelység az ott dolgozók és a látogatók részére. Az elkészült projektdokumentáció szerint a földszinti termeket adminisztratív célokra használnánk, míg a felső részben kiállítóterem és helytörténeti tárlat kap helyet.”

Az egykor gyönyörű kastélyépület az államosítás után különböző funkciókat töltött be. Hol irodák, hol bolt volt benne. Az állagát ugyan igyekeztek megőrizni, de az csak afféle tűzoltás volt, így szép lassan használhatatlanná és balesetveszélyessé vált. A kilencvenes évek elején aztán végleg elfordították zárjában a kulcsot és sorsára hagyták. A 2010-es években a község az épület állagának megőrzése érdekében önerőből komplex tetőfelújítás csináltatott. A jelenlegi önkormányzat pedig már évek óta próbálta megtalálni a teljes rekonstrukció finanszírozásának módját, míg végre most sikerrel jártak, s így hamarosan ismét a község büszkesége lehet az Amadé kastély.

Van egy további benyújtott pályázatuk is, melyből a történelmi épületnek számító „molnárházat” szeretnék tataroztatni, és három lakásegységet alakítanának ott ki. Ezekben összesen harminc gyermeket tudnának elszállásolni nyaranta, amikor a községben szervezett rendkívül népszerű, mindeddig napközis jelleggel működő nyári tábor megkezdődik. „Idén ennél több, nagy volumenű projektbe nem tudjuk belevágni a fejszénket, ahhoz mi kis község vagyunk, de nem tartom kizártnak, hogy jövőre nekikezdünk egy újabb bérház építésének. Ahogy emelkednek ugyanis a telek- és építőanyagárak, úgy nő egyre inkább az igény a startlakások iránt. Jó lenne, ha tudnánk támogatni a fiatalokat önálló életük megkezdésében” – tette hozzá Mayer Ferenc.

JN.

Top