Félelmet keltettek a bombafenyegetések

Múlt kedden, május 7-én több mint 1500 bombatámadással fenyegető üzenetet küldtek szét országszerte, túlnyomórészt alapiskoláknak címezve, de óvodák, középiskolák, egyetemek is kaptak fenyegetéseket. Ezen felül bankfiókok és elektronikai üzletek is. A Komáromi járásban található iskolák nagy többsége érintett volt, a tanulókat kiterelték az épületekből. Bombát sehol sem találtak, ám sok diákban félelmet keltettek a történtek, és komoly kellemetlenséget okoztak a szülőknek – az emberhiánnyal küzdő rendőrséget pedig leterhelték a történtek. Szlovákia történetében még soha nem volt ilyen mértékű tömeges bombafenyegetéses bejelentés.

Május 7-én a tanítás megkezdése után kezdtek szállingózni a hírek, hogy egyes iskolákban bombariadó van. Néhány órán belül kiderült, nemcsak néhány járásbeli tanintézmény, hanem az ország iskoláinak túlnyomó többsége is fenyegető e-maileket kapott, melyek szerint az iskolában bombát helyeztek el. Az iskolák értesítették a hatóságokat, a kiérkező rendőrök és tűzszerészek pedig megkezdték az épületek átvizsgálását. Ahol az iskola vezetősége gyorsan észrevette a fenyegető elektronikus levelet, oda a rendőrök is hamarabb érkeztek – ezekben a tanintézményekben a tanulókat csak az udvarra terelték ki, és az iskola átvizsgálása után folytatódhatott a tanítás. A rendőrök azonban nem tudtak egyszerre minden iskolában jelen lenni, ezért több helyen arra kérték a szülőket, hogy – amennyiben meg tudják oldani – jöjjenek el gyermekükért és vigyék haza őket.

Régiónk iskoláinak zöme is érintett volt

Értesüléseink szerint a Komáromi járásban is voltak olyan iskolák, ahol a fenyegető e-mail a levélszemétbe (spam) került, és azt csak a tanítás után vették észre, így nem rendeltek el bombariadót. A levelek tárgyából, fejlécéből egyébként nem derült ki, mi állhat az üzenetben.

Komárom hét alapiskolája közül hatban volt bombariadó – egy szlovák tannyelvű intézmény volt a kivétel. Emellett több középiskolában és óvodában is. Információinkat Bagita Judit, a komáromi közös tanügyi hivatal vezetője megerősítette, egyben hangsúlyozta, a rendőrség – és a pedagógusok is – jól kezelték a rendkívüli helyzetet.

Tény viszont, hogy sok iskolás és óvodás megrettent, mivel nem találkoztak még hasonló helyzettel – féltek, aggódtak, hogy valóban robbanás lesz. Őket a pedagógusok igyekeztek megnyugtatni, sokan szüleiket hívták telefonon. A történtek természetesen a szülőket is felzaklatták.

„A mudzsáhidek megölnek titeket”

A rendőrség péntek délutáni tájékoztatása szerint több mint 1500 iskola kapott bombafenyegetést az országban, néhány tanintézmény igazgatósága csak csütörtökön értesítette erről a hatóságokat. Információink szerint a szétküldött elektronikus üzenetekben az iszlám dicsőségét hirdetik, halállal fenyegetőznek. „Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban. Az iskola területén bomba van” – e két mondattal kezdődött az üzenet, mely egy orosz végződésű (.ru) postafiókról érkezett, ám a levelek szlovákul íródtak. Nem ez volt az első hasonló, tömeges bombariadó a közelmúltban: május 3-án Pozsony megye több mint 120 iskolája kapott fenyegető levelet, melyek ugyancsak oroszországi címről érkeztek, és teherautóba rejtett pokolgépeket emlegettek.

Kedden a rendőrség egységei fokozatosan minden iskolát és megfenyegetett intézményt átkutattak tűzszerészek és bombakereső kutyák közreműködésével, ám sehol sem találtak semmilyen robbanószerkezetet. Alapvetően kibertámadás történt, valódi bombatámadás veszélye nem állt fenn a rendőrség szerint.

Felforgatni az államrendet?

A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy ténylegesen Oroszországból küldték az üzeneteket. A nyomozást viszont megnehezíti, külföldi rendőrségek közreműködésére lesz szükség, hogy visszakövethessék az üzenetek származási helyét, forrását.

Szakértők szerint a fenyegető leveleket mesterséges intelligenciával írathatták. Jozef Šátek, a Korrupcióellenes Hivatal egykori vezetője arról beszélt, „valaki így akarja befolyásolni a közvéleményt, leterhelve a biztonsági szolgálatokat, félelmet keltve a gyerekekben, szüleikben, az egész ország lakosságában”. Szerinte több ember áll a támadások mögött, amit hosszabb ideig kellett előkészíteni és tervezni. Úgy látja, egy Szlovákiában jelen lévő bűnszervezet egy pontosan meghatározott csoportot vett célba, és az a szándékuk, hogy felforgassák a demokratikus rendet és jogállamot. Idegen hatalom is állhat az ügy mögött, egy külföldi titkosszolgálat, akár Oroszország. Szerinte Szlovákia biztonsági szempontból nem képes megvédeni magát.

Nem veszik félvállról, de iskolai útmutató kell

A tömeges bombariadó másnapja állami ünnep volt, és mivel több fenyegetés nem érkezett, az illetékes szervek úgy döntöttek, a gyerekek csütörtökön már mehetnek iskolába, óvodába. Ugyanakkor minden iskolánál fokozott rendőri megfigyelést rendeltek el, többnyire egy-egy rendőrt kiküldve. „Semmilyen fenyegetést nem vettünk félvállról, és nem is fogunk” – üzente az országos rendőr-főkapitányság szóvivője.

Juraj Zábojník biztonsági elemző rámutatott, az iskoláknak nincs biztonsági útmutatójuk, amiért az oktatási tárca és a belügyminisztérium illetékeseit terheli felelősség. Az iskolák körüli rendőri járőrözés megerősítése szerinte inkompetens, nem rendszerszintű lépés, ugyanakkor mégis fontos – ez azt mutatja, hogy a rendőrség tudatosította a történtek súlyát. Emlékeztetett, az iskolák vezetői a bombafenyegetést követően ugyan elrendelték az épületek kiürítését, viszont ez nem mindig a megfelelő eljárás – egy támadás veszélye ugyanis akár az udvaron is fenyegethet, amikor egy nagyobb csoport egy nem védett területen koncentrálódik. Ezért van szükség iskolai biztonsági útmutatóra.

Biztonsági gyakorlatok

A tömeges bombafenyegetés ügyében a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomoz. Terrortámadás bűncselekménye miatt folyik eljárás, az elkövetők 20-tól 25 évig terjedő, de akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatók. A rendőrség szerint alapvetően kibertámadás történt, valódi bombatámadás veszélye nem állt fenn.

Lucia Kurilovská belügyi államtitkár arról beszélt, az oktatási minisztériummal közösen gyakorlatok bevezetését tervezik az iskolákban, melyeknek része az épületek kiürítése is. Közölte, minden alap- és középiskolának kijelöltek egy-egy „saját” rendőrt, akihez probléma esetén bármikor fordulhat az adott intézmény. Megemlítette, bűnmegelőző céllal többmillió eurót különítettek el biztonsági kamerarendszerekre. E pénzforrásra önkormányzatok pályázhatnak majd, és kiemelt szempont, hogy iskolák és környékük bekamerázására használják fel.

Pénteki érdeklődésünkre Zuzana Hrabovská rendőrségi szóvivő közölte, további részleteket nem kívánnak közölni az ügyről, mivel taktikai és biztonsági szempontból nem kívánatos, illetve nehezítené a nyomozást.

Két rémhírterjesztőt elkaptak

Két egyedi bombafenyegetésről is tájékoztatott a rendőrség – ezek nincsenek összefüggésben az országos bombariadókkal. Egy 14 éves fiatal egy breznóbányai járásbeli iskolát, egy 25 éves férfi pedig az egyik pozsonyi járásbíróságot fenyegette meg pokolgépes robbantással – mindkettőjükkel szemben büntetőeljárás indult.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top