Faiskola lesz Örsújfalun

Komárom. Ötezer euróból egy faiskolát létesít az önkormányzat Örsújfalu városrészben, a volt tűzoltószertár mögötti területen – döntött februári ülésén a komáromi képviselő-testület. A városi vízmű még 2021 tavaszán létesített egy faiskolát, az első csemetéket pedig már tavaly kiültették.

(illusztráció)

A cél az, hogy költséghatékonyabban lehessen zöldíteni a várost – indokolta az ötletet Keszegh Béla, Komárom polgármestere. A faiskolában ugyanis a város maga nevelheti fel a szükséges méretűre a facsemetéket, amiket aztán idővel kiültethet a közterületeken. Ez nyilván olcsóbb, mint vállalkozásoktól beszerezni a csemetéket.

Első körben 2-300 fát nevelnek majd a városi telepen, cserépben – így gyakorlatilag egész évben ki lehet ültetni a csemetéket földlabdával, míg szabad gyökérrel csak tavasszal és ősszel. A faiskolába öntözőrendszert is telepítenek. A vizet saját kútból merítik, idővel az esővizet is hasznosítanák öntözésre.

„A terv az, hogy minden évben ültessünk nagyjából ugyanennyi fát, amiket aztán fokozatosan, néhány év múlva kiültetünk a város közterületein. A környezetvédelmi osztály javaslata alapján olyan fafajtákat nevelünk majd, amelyek nem allergének és megfelelnek az egyre melegedő és szárazabb éghajlatnak. Szeretnénk különböző gépeket is vásárolni, pályázati pénzből“ – vázolta a terveket Komárom polgármestere.

A vízmű faiskolája már terem

2021 májusában a Komáromi Víz- és Csatornaművek (KOMVaK) is létesített egy faiskolát a víztisztító telep területén, 150 facsemetével – juharral, bükkel, tölggyel és lucfenyővel. Ruman Patrik, a városi tulajdonú részvénytársaság vezérigazgatója elmondta, már tavaly kiültették az első fákat, összesen 10 darabot, a VII-es lakótelepen – ezt az ott élő lakosok kérték, és ők maguk ki is ültették. Idén tavasszal pedig további csemetékkel gazdagodik a város, a Duna rakpart mentén 10, a zsidó temető előtt 10, az Aranyember utcájában pedig 20 fát ültetnek ki. (cs)

Top