Ezt kell tudni a népszavazásról

A házasságról, az egyneműek általi örökbefogadásról, a szexuális viselkedés és az eutanázia oktatásáról szavazhatunk február 7-én, szombaton. A Családért Szövetség (AZR) által kezdeményezett népszavazás megosztja a közvéleményt. Szavazni, nem szavazni, hogyan szavazni? 

id_2261

A február első hétvégéjére kiírt népszavazáson minden 18. életévét betöltött személy részt vehet, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákiában vagy amennyiben nem tartózkodik állandó lakhelyén, kiváltotta az ehhez szükséges választói igazolványt. A szavazók 7:00 és 22:00 óra között adhatják le voksaikat: a szavazólapon x-et kell jelölniük azon kérdések mellé, melyekkel egyetértenek. Az is fontos, hogy a népszavazás napján ne felejtsék otthon személyi igazolványukat!

A népszavazást azután írta ki Andrej Kiska államfő, miután a Családért Szövetség (AZR) nevű szervezet 400 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy szavazzanak az alábbi kérdésekről:

  1. Egyetért-e azzal, hogy házasságnak csak egy férfi és egy nő kötelékét lehessen nevezni?
  2. Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket?
  3. Egyetért-e azzal, hogy az iskolák ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, melyek tananyaga a szexuális viselkedéssel, illetve az eutanázia kérdésével foglalkozik?

A kezdeményezők eredetileg négy kérdést akartak feltenni, egyet azonban az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított, és kivett a kérdések közül. Ez a következő volt: Egyetért-e azzal, hogy a házasságon kívül a partneri kapcsolat semmilyen egyéb formájának ne ítéljenek meg olyan védelmet és jogokat, amelyek a házasságra és a házastársakra vonatkoznak?

A társadalom véleménye megosztott a népszavazással kapcsolatban: az ellenzők úgy vélik, az emberi jogok nem alkothatják a szavazás témáját, ezért nem vesznek részt a népszavazáson. Mások azért maradnak távol, mert szerintük a szavazás nem a család érdekében, hanem az emberek egy bizonyos csoportja ellen irányul. A Családért Szövetség kezdeményezése mellett áll azonban közel száz szervezet és intézmény, amelyek közül az egyik legfontosabb a katolikus egyház. A püspökök nyilatkozatban arra szólították fel a híveket, hogy szavazzanak mindhárom kérdésre igennel.

A szervezet népszavazást népszerűsítő kampánya is nagy visszhangot keltett. Anton Chromík, a Szövetség szóvivője szerint ezt a referendum második kérdése köré építették, rámutatva a gyermekek hagyományos családhoz való jogára. Az általuk készített reklám sugárzását, amelyben egy kisfiú éppen az ajtóban álló örökbefogadó szüleire, két férfira tekint, a JoJ, a Markíza csatorna és a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) is megtagadta. A kezdeményezők hátrányos megkülönböztetés miatt bíróságra vinnék az ügyet.

Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik népszavazás, az eddigiek közül csupán egy volt érvényes. Amennyiben a szavazók aránya ezúttal sem éri el az 50 százalékot, a referendum érvénytelennek minősül.

(sza)

Olvassa el, hogyan vélekedik a referendum kérdéseiről Csáky Pál, Nagy József, Petőcz Kálmán és Tokár Géza!

Top