Ezrek voltak az állásbörzén

KOMÁROM. Közel 3 ezer érdeklődő vett részt azon az állásbörzén, melyre múlt csütörtökön került sor a komáromi sportcsarnokban. Gyári munkából volt a legnagyobb kínálat, de nagyobb számban kerestek ápolónőket, idős gondozókat, buszsofőröket, őrző-védőket, hegesztőket és targoncakezelőket is.

DSC_1754

A komáromi munkaügyi hivatal és az EURES Európai Foglalkoztatási Hálózat által közösen szervezett állásbörze sokakat vonzott. Még akkor is igaz ez, ha – mint megtudtuk – nagyjából 1700 nyilvántartott munkanélküli a munkaügyi hivatal felszólítására jelent meg a rendezvényen, ám ezen kívül is több mint ezren mentek el, hogy tájékozódjanak az álláslehetőségekről. Bemutatkoztak a tágabb régió szakközépiskolái is, amelyek különböző bemutatókkal igyekeztek felhívni magukra a pályaválasztás előtt álló kilencedikesek figyelmét. A diákok egy számítógépes programmal modellezhették azt is, hogy milyenek az adottságaik, érdeklődési körük, és ennek alapján melyik szakma, középiskola lenne számukra a leginkább megfelelő.

A szervezők lapunknak elmondták, 28 munkáltató és állásközvetítő ügynökség összesen 2420 szabad munkahelyet kínált. A munkáltatók kétharmada szlovákiai, harmada magyarországi munkahelyre toborzott. A szabad állások többségét nem járásunkban ajánlották, de azért akadt ilyen is – a gútai Kromberg & Schubert, a naszvadi Ferplast, az ógyallai Heineken, Nuritech és EMBA S&C vállalatok, továbbá a komáromi Prosocia és Index Nosluš is toborzott munkaerőt.

Nyugat-Európát az Orizon német állásközvetítő ügynökség képviselte, amely Németországba keres betegápolókat, idős gondozókat, elektronikai műszerészeket, CNC programozókat, autószerelőket, laborasszisztenseket. Molnár Éva ügyintézőtől megtudtuk, természetesen minden munkahely esetében szükség van társalgási szintű német nyelvtudásra, ezen kívül egy önéletrajzra, illetve a szakképesítést igazoló dokumentumra. Ha mindez megvan, a jelentkezők akár 10 nap múlva munkába is állhatnak új németországi munkahelyükön, miközben minden segítséget megkapnak a szükséges papírok intézéséhez.

Magyarországon elégedettek az itteni dolgozókkal

A külföldi munkavégzéshez szükséges dokumentumokat általában a magyarországi ügynökségek is elintézik a munkavállalók helyett. Az Adecco magyar képviselete és az Energy Power Kft. képviselői is hangsúlyozták, elégedettek a szlovákiai munkaerővel, ha nem így lenne, nem jöttek volna az állásbörzére. A szlovákiaiaknak sokszor magasabb a munkamoráljuk, ráadásul nyelvi akadályok sem merülnek fel, hiszen a nagy többség beszél magyarul. Többnyire biztosítják a dolgozók ingyenes buszos utaztatását is az észak-komáromi régió településeinek zöméből. Magyarország északnyugati térségében egyébként is egyre nagyobb a munkaerőhiány – elsősorban kétkezi munkásokból –, sok helyütt 5 százalék alatti a munkanélküliség. Ebből is adódik, hogy a győri, dél-komáromi vagy éppen tatabányai gyárakba járásunkból toboroznak, hiszen nálunk 14 százalék felett van a nyilvántartott állástalanok aránya.

Gyári munkából volt a legnagyobb kínálat az állásbörzén, de nagyobb számban kerestek ápolónőket, idős gondozókat, buszsofőröket, őrző-védőket, hegesztőket és targoncakezelőket is. Több munkáltató és ügynökség képviselője is hangsúlyozta, kifejezetten jól szervezett volt a komáromi állásbörze, amelyre valószínűleg legközelebb is eljönnek.

(cs)

Top