Ezek voltak a legnépszerűbb nevek régiónkban

Tavaly összesen 899 baba látta meg a napvilágot a komáromi kórházban, több kislány, mint kisfiú. A szülők néhány esetben kifejezetten különleges és ritka nevet adtak gyermeküknek: Zamina, Elliana, Konor és Dante Leon is született.

Az elmúlt éveket az jellemezte, hogy évről-évre egyre több baba születik a Komáromi Agel Kórházban: köszönhetően a szülészet jó hírnevének, nemcsak a Komáromi járásból, hanem távolabbról is érkeztek a várandós kismamák. 2021-ben azonban némileg megakadt a korábbi trend, ami egyrészt a koronavírus-járvány és az azzal kapcsolatos korlátozások számlájára írható, másrészt a nőgyógyászat felújítása is hozzájárult – emiatt ugyanis másfél hónapig csak korlátozott kapacitással működött.

Tekintettel a fentiekre, Mamoun Amr, a komáromi nőgyógyászat-szülészet főorvosa úgy látja, a szülések száma így is növekvő tendenciát mutat. A kórházi osztály mozgalmas és nehéz évet zárt azért is, mert a jövendőbeli anyukák közül többen is Covid-fertőzöttként szülték meg gyermeküket. „2021-ben 23 Covid-pozitív anyuka szült a komáromi kórházban, az újszülöttek viszont egy kivételtől eltekintve nem fertőződtek meg a vírussal. Összehasonlítva a járvány második és harmadik hullámát elmondható, hogy a harmadik hullám során több komplikáció merült fel a Covid-fertőzött anyukáknál“ – mondta el a főorvos.

Tavaly a leggyakoribb újszülött lánynevek a Viktória, Emma/Ema és az Anna nevek voltak Komáromban, a fiúknál pedig a Damián/Damjan, Bence és Dominik nevek voltak a legnépszerűbbek. Ritka és különleges nevekben sem volt hiány: egyes szülők a Dante Leon, Emett, Konor, Maxim és Elliott neveket adták kisfiuknak, míg kislányuknak az Apollónia, Ziva, Zamina, Elliana, Lexi és Laurent keresztneveket adták.

Érdekesség, hogy 2021-ben egy kisfiú, Miloš született a legnagyobb súllyal, 4880 grammal, míg a lányok közül a kis Viktóra volt a rekorder 4840 grammal – tájékoztatta a Deltát Martina Pavliková, a kórház szóvivője.

(d)

Top