Észak vagy dél? Hol vásároljunk élelmiszert?

Évek óta működik a bevásárló-turizmus térségünkben. Mindig akad olyan termék, ami olcsóbb a Duna túloldalán és fordítva. Legutóbb a magyarországi benzinárstop idején fordult elő, hogy az észak-komáromi térségből tömegesen tankoltunk a magyarországi kutakon – amíg lehetett. De mi a helyzet az élelmiszerárakkal? Hol intézzük a heti nagybevásárlást, Észak-Komáromban vagy Dél-Komáromban? A kérdésre a válasz röviden: itt is és ott is, amennyiben van ilyesmire energiánk, időnk.

A Makronóm.hu múlt héten a Lidl és a Tesco üzletlánc egy-egy üzletét kereste fel Dél-Komáromban és Észak-Komáromban, hogy egyes alapélelmiszerek árát hasonlítsa össze. Összeállításukból kiderül, egyes termékek Szlovákiában, mások viszont Magyarországon olcsóbbak, ugyanakkor kijelenthető, egy dél-komáromi élelmiszer-bevásárlás egy hajszálnyival kevesebbe kerülhet.

Ez azonban függ attól is, milyen az aznapi forint/euró árfolyam. Néhány hete, a forint jelentős erősödése előtt, még egyértelműen a magyar vásárlás volt a kedvezőbb, mostanra azonban már csak enyhe árelőny maradt a magyarországi üzleteknél. Táblázatunkban 380 forint/euró árfolyammal szerepelnek a dél-komáromi árak (e pillanatban viszont 390 forint felett jár az euró), miközben nem is olyan rég még 420 euró/forint felett volt az aktuális árfolyam. Az Erzsébet-híd lábánál múlt héten 1 euróért 367 eurót kaptunk, miközben 393 forintot kellett adni 1 euróért. Ha 420-as árfolyammal számolnánk, a tojás kivételével minden termék olcsóbb lenne a magyarországi üzletekben.

Ha valaki forintban kapja a fizetését, biztosan jobban jár, ha magyarországi üzletekben költi el, ha viszont átváltaná euróját, már nem ennyire egyértelmű a helyzet. Az árakat befolyásolja az is, hogy Magyarországon egyes termékeknél hatósági árak vannak megállapítva, ami az alapverziókra vonatkozik április 30-ig – táblázatunkban ezeket csillaggal jelöltük. Mint a gazdasági portál megjegyzi, a forint megerősödése vélhetően még nem mutatkozott meg a magyarországi árakban – az üzletláncok között viszont elindult az árverseny, ami árcsökkentést eredményez.

(Nagyítás: egér jobb klikk, megnyitás új lapon)

Láthatóan a szlovákiai üzletekben a legegyszerűbb kenyérfajták olcsóbbak, de a prémium termékek nagyobb választékban vannak jelen, és sok esetben drágábbak is. A középkategóriás pékáruknál nincs jelentős különbség. A zöldségek, gyümölcsök esetében a Tesco mindkét oldalon kétségkívül némi árelőnyre tesz szert – talán mert jobban hagyatkozik a hazai, régiós termelőkre. A tojás esetében nem tűnik nagynak a különbség, a drágább tojások között a magyar mélyalmost lehet összehasonlítani a szlovákiai szabad tartású tyúkoktól származó tojásokkal. Az egyszerű száraztészta jóval olcsóbb Szlovákiában, míg a vaj, sajt, bontott csirke esetében ez fordítva van. Akciós árak nem szerepelnek a táblázatban, hiszen ezek a legtöbb esetben csak pár napig érvényesek.

Jelenleg egyébként már nem éri meg Magyarországon tankolni, mint tavaly, a benzinárstop idején. A benzin literje csaknem ugyanannyiba kerül Szlovákiában, mint a Duna túloldalán – sőt, az észak-komáromi kutakon másfél centtel olcsóbb. A gázolaj esetében is Szlovákiában kedvezőbb tankolni, literje 1,58 euróba kerül a Slovnaft és Shell kutakon, miközben a dél-komáromi MOL-töltőállomáson 4 centtel drágább. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy Magyarországon magasabb a diesel üzemanyag adótartalma.

Visszakanyarodva az élelmiszerárakhoz, összességében kijelenthető, hogy jelenleg nincs nagy különbség az észak-komáromi és dél-komáromi szupermarketek árai között. Összességében a magyarországi árak egy hajszállal kedvezőbbek, de nem mindegy, konkrétan mit vásárolunk, illetve hogyan alakul a forint és euró árfolyama.

Hét éve is olcsóbb volt Dél-Komárom

Legutóbb pontosan 7 éve, 2015 márciusának elején hasonlítottuk össze az Észak-Komáromban megtelepedett üzletláncok egységeinek, illetve a magyarországi Tesco áruház árait. Ahogy most, akkor is az derült ki, hogy a dél-komáromi üzletben lehet a legolcsóbban bevásárolni, ám összességében szintén nem volt jelentős a különbség. Akkor 18 termékfajtát hasonlítottunk össze. Csak Észak-Komáromot nézve akkor a Kaufland bizonyult a legolcsóbbnak a Tesco és Lidl előtt. A Jednota lett a negyedik, megelőzve a Billa színház melletti üzletét, ami akkor a legdrágábbnak bizonyult. A Kaufland azonban csak annak köszönhette az elsőségét, hogy a Lidlben nincs hentespult, tehát kisebb a hústermékek kínálata, így a tesztnapunkon csak drága csirkesonkát találtunk, ami jelentősen befolyásolta a végeredményt.

(cs)

(Cikkünk az eheti Deltában jelent meg, az árak a múlt hétfői állapotokat tükrözik.)

Top