Erődök Interregionális találkozója

A Világörökség címre pályázó Komáromi Erődrendszer dél-komáromi erődjeinek hasznosításával foglalkozó nonprofit társaság 2014. június 5-6. között immár másodszor látja vendégül az „AT FORT – Atelier European Fortresses – Powering local sustainable development” című projekt partnereinek képviselőit, szakértőit a Monostori Erődben.

Az Európai Unió INTERREG IVC pályázati keretéből támogatásban részesülő projekt INTERREGIONÁLIS TALÁLKOZÓJÁN a szakértők összegzik az elmúlt másfél év munkáját, bemutatják az általuk adaptált „jó gyakorlatokat”, megbeszélik, hogy az atelier találkozók során mit tanultak egymástól, melyek azok az erődök újrahasznosítási projektjeiben tipikusnak mondható kihívások, melyekre közösen találták meg a jó megoldásokat.

A kétnapos találkozón 14 európai ország közel 40 szakértője ismeri meg a komáromi erődöket is, majd a program zárásaként szakmapolitikai ajánlásokat (policy recommendations) fogalmaznak meg.

A találkozó egyúttal a tudásmegosztás alkalma is. A partner szervezetek képviselői, a meghívott vendégek a partnerek projektjein túl további – közép-európai – erődökkel ismerkedhetnek meg: prezentációt hallgathatunk meg Arad (Románia), Pétervárad (Szerbia), Nysa (Lengyelország) erődjéről, majd a horvátországi erődök jelenéről és jövőjéről is.

A projekt vezető partner szervezete (New Dutch Waterline) képviseletében Peter Ros projektmenedzser elmondta: „Ez az Interregionális találkozó fontos mérföldköve az INTERREG IVC által támogatott AT FORT projektnek. A partner szervezetek az elmúlt 6 hónapban az atelier találkozókon egymástól eltanult jó gyakorlatokat igyekeztek átültetni saját projektjeik megvalósításába, elkészítették az úgynevezett implementációs tervüket. Tulajdonképpen a projekt egyik legfontosabb céljának, a jó gyakorlatok átvételének teljesülését láthatjuk majd. A találkozón a saját projektjeinkkel összefüggő jövőbeni tervekről, ötletekről beszélünk, az egymástól eltanult jó gyakorlatokra fókuszálva. A találkozó nyitott minden európai erődhasznosítási projekttel foglalkozó szervezet előtt. A tapasztalataink, tudásunk megosztása román, szerb, horvát és lengyel szakértőkkel szintén fontos része az projektnek. Ezen túl közös szakmapolitikai ajánlásokat is kidolgozunk, megfogalmazunk a következő két napban, melyet eljuttatunk a nemzeti és európai döntéshozókhoz, elősegítve a jövőbeni erődhasznosítási projektek sikeres megvalósítását. Izgalmas és eredményes találkozóra számítok ezen a gyönyörű erődített helyszínen, Magyarországon.”

 Az Interregionális találkozónak a Monostori Erőd megújult Dunai Bástya ad helyszínt. Farkas Erika, a Monostori Erőd projektmenedzsere elmondta: „Az Interregionális találkozón mi is megmutathatjuk, hogy mit tanultunk a partner erődöktől, mi az, amit át tudunk venni, ami még eredményesebbé tudja tenni azt a komplex munkát, amit az erőd hasznosítása, üzemeltetése során végzünk. Emellett az AT FORT projekt 2013. februári atelier találkozójának is a Monostori Erőd volt a helyszíne, ezért kíváncsian várjuk a visszatérő kollégák reakcióit az új Kikötői fogadótérről, a felújítási munkák eredményéről. Örömünkre szolgál, hogy 14 európai országból közel 40 szakértő ismerheti meg a Komáromi Erődöket, és Komáromot.”

www.atfort.eu

Top