Eredeti termék védjegy tíz helyi termelőnek

BÚCS. A helyi termékek támogatása céljából Búcson, a Vintop Karkó panzióban találkoztak a Dunamente határon átnyúló térség polgármesterei, vállalkozói, nonprofit szervezeteinek képviselői. A „Dunamente eredeti termék“ térségi védjegy használatát tíz helyi termelő kapta meg.

20170720_132721

Az eseményen az értékes szakelőadások mellett sor került a „Dunamente eredeti termék“ térségi védjegy bemutatására és ezen védjegy odaítélésére jogosult certifikációs bizottság első ülésére. A bizottság a következő összetételben ülésezett: Szalay Rozália, az Alsócsallóközi Társulás elnöke, Stubendek László komáromi polgármester, Horváth Árpád gútai polgármester, Domin István izsai polgármester és Rácz László gelléri polgármester. A Nagyszombat megyéhez tartozó Dunamente helyi akció csoportot a találkozón Polák László, Ekecs polgármestere képviselte, a Regionális Fejlesztési Irodát pedig Fialová Andrea.

A „Dunamente eredeti termék“ térségi védjegy használatának jogosultságára benyújtott kérvények áttanulmányozása után a bizottság tagjai 10 kérelmező kérvényét bírálták el pozitívan, mégpedig a következőkét: Csizmadia Zalán Zaliway Tanyról – hústermékek, Lakszakálasi Mezőgazdasági Szövetkezet, Farkas Ottó képviseletében – tönkölyliszt, Pém Bálint Pemak Patról – máktermékek, Karkó János Búcsról – borász, Nagy Veronika Georgina farm Gútáról– sajtkészítmények, Varga Géza Karváról – gyümölcslevek, Duka Ferenc Karváról – szárított gyümölcs és zöldség készítmények, Németh Zoltán Izsáról – méz és mézből készült termékek, Lögörpusztai Méhészet Nemesócsáról – méz, Kucsera Ilona Ekecsről – szárított zöldségtermékek.

20170720_134034

A rendezvényen a „Dunamente eredeti termék“ védjeggyel ellátott termékeket meg lehetett kóstolni, és a jövőben a termelők feltüntethetik termékeiken az odaítélt márka logóját.

Az Alsócsallóközi Társulás elnöke, Szalay Rozália elmondta, hogy a jövőben szoros együttműködést terveznek a régió kis- és középvállalkozóival, hogy segítsék termékeik terjesztését és népszerűsítését, hogy az idelátogató turisták által kedvelt helyeken is ezen termékek hozzáférhetők legyenek. „Természetesen ugyanúgy fontos, hogy a hazai piacon is mindenütt megjelenjenek és elérhetők legyenek a mi lakosainknak is a helyiek által készített termékek, nem beszélve arról, hogy ezen termékekkel tudjuk hithűen bemutatni térségünket a nagyvilágnak. A védjegy jelentőségét és fontosságát támasztja alá az a tény is, hogy Nyitra megye önkormányzata a jövőben azon vállalkozóknak tervez vissza nem térítendő anyagi támogatást nyújtani vállalkozásuk fejlesztésére, akik jogosultak a védjegy használatára“ – fejezte be a tájékoztatást a társulás elnöke.

20170720_132532

Az Alsócsallóközi Társulás helyi akciócsoport idén szeptemberben várja a Mezőgazdasági és Területfejlesztési Minisztériumba benyújtott térségfejlesztési tervezetének elbírálását, mely pozitív döntés esetén 2,7 millió eurót jelentene a régiónak.

(miriák)

Top