Épülhetnek a startlakások Komáromban

Akár már az idén elkezdődhet 14 startlakás építése Komárom Őrsújfalu városrészében, miután a város sikeresen pályázott a közlekedési és építésügyi minisztériumhoz, illetve az Állami Lakásfejlesztési Alap is előnyös hitelt nyújt a beruházásra. A kifejezetten fiatalok számára készülő bérlakásokat az egykori őrsújfalui alapiskola épületében alakítják ki, a beruházás teljes költsége 750 ezer euró.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere arról tájékoztatott, a múlt héten megtörtént a szerződés aláírása az Állami Lakásfejlesztési Alappal, vagyis zöld utat kapott az őrsújfalui startlakások építése.

Az egykori őrsújfalui iskola épületében tizennégy lakást alakítanak ki két szinten: 7 háromszobásat, 6 kétszobásat és 1 garzonlakást. A lakások alapterülete 31 négyzetmétertől 69 négyzetméterig terjed majd. Az új bérházzal alapvetően a fiatalok első otthonhoz jutását segítené az önkormányzat, azaz úgynevezett startlakások épülnek. „Nagyon fontos a város jövője szempontjából, hogy fiataljaink ne menjenek el, legyen jövőképük, itt alapítsanak családot. Ezt vonzó munkahelyekkel, megújuló iskolákkal is elő tudjuk segíteni, de lényeges az is, hogy egy-egy fiatal család számára elérhetőek legyenek startlakások, melyekben elkezdhetik életüket“ – nyilatkozta Keszegh Béla. Hozzátette, a közbeszerzést már a támogatási kérelem beadása előtt lefolytatták, vagyis a nyertes komáromi TONEX Kft. akár már az idén megkezdheti az építési munkálatokat.

A bérlakások és a szükséges infrastruktúra 750 ezer euróból épülnek meg. A szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium 288 ezer eurós támogatást nyújt, vagyis finanszírozza a költségek 40 százalékát, a fennmaradó nagyobb részt, 433 ezer eurót pedig a város fizeti, de a lakásfejlesztési alap rendkívül kedvező hiteléből. Az említett összegek csak az ingatlan átépítését, a lakások kialakítását fedezik, ezen kívül több mint 30 ezer euróba kerül a közműhálózatok kiépítése, amelynek nagy részét ugyancsak az alap és a minisztérium segítségével finanszírozza a város.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:
Lakóházakká alakítanák át a gadóci silókat
Startlakások építésére pályázik Komárom
Részben a járvány okozza a lakások drágulását
“A fiatal családokat itthon kell tartani”
Tovább fogyunk

Top