Részben a járvány okozza a lakások drágulását

Bővül az ingatlanpiac, amit – bár első hallásra nem tűnik logikusnak – részben a járvány okoz. Komáromban és térségében is nőttek az árak, országos viszonylatban mégis olcsónak számít járásunk. A kis lakások és kertek a legkelendőbbek.

Martin Lazík, a Szlovákiai Ingatlanirodák Nemzeti Szövetségének (NARKS) elemzője elmondta, tavaly tavasszal egy időre lefékezett az ingatlanpiac, azonban nyáron új erőre kapott, és a mai napig a drágulás jellemzi. 2020 végére a megyei székhelyeken bizonyos lakóingatlan-fajták ára rekordmagasságba kúszott. Az elemző szerint a drágulás részben a koronavírus-járvány hozadéka, pontosabban az egyes államok kormányainak – beleértve a szlovák kabinetet – ezzel kapcsolatos intézkedései is elősegítették, amelyek végső soron a kereslet növekedését okozták, főként a befektetési célú ingatlanvásárlást. Ráadásul az ingatlanhitelek is olcsók és viszonylag könnyen hozzáférhetők, ami csak fokozta az ingatlanpiac növekedését. Hasonlóan vélekednek a komáromi ingatlanszakértők is – erről bővebben később.

A NARKS már közölte a tavalyi évre vonatkozó egyes statisztikáit. Ezekből kiderül, Trencsén megye mellett továbbra is Nyitra megyében a legalacsonyabbak az ingatlanárak. Egy kétszobás lakás átlagára Pozsony belvárosában 4198 euró/négyzetméter, a központon kívül 3000 euró/négyzetméter körüli volt az év végén. Nagyszombat megyében 1952 euró/négyzetméter, Nyitra megyében pedig 1648 euró/négyzetméter a kétszobás lakások átlag-ára.

Bár a dráguló lakásárakat nézve ez hihetetlennek tűnik, Nyitra megyében pont a Komáromi járás a legolcsóbb. Ezt támasztják alá a komáromi Home Center ingatlaniroda vezetőjének, Őszi Csabának a szavai is. Ők elsősorban a Komáromi és az Érsekújvári járásokban tevékenykednek, így van rálátásuk a két járás ingatlanpiaci helyzetére. „A közelmúltban ugyan némileg csökkent az árkülönbség a két járás között, vagyis a Komáromiban némileg gyorsabban nőttek az árak, de még mindig a mi járásunkban a legolcsóbbak az ingatlanok Nyitra megyében“ – válaszolta ezzel kapcsolatos kérdésünkre Őszi Csaba.

Komáromi helyzet

A komáromi lakáspiacon már jó pár éve a kis lakások, például az egyszobások a leginkább keresettek, ebből kifolyólag ezek a legdrágábbak is négyzetméterárra vetítve. Nem könnyű egy általános árat mondani egy komáromi egyszobás lakás esetében, hiszen az nagyban függ például a lokalitástól, a felújítottság fokától, illetve attól is, hogy panel- vagy téglalakásról van-e szó. Ugyanakkor ma már a lakások többnyire felújítottak, ezek ára pedig általában 30 ezer és 45 ezer euró között mozog – persze olcsóbb és drágább is akad.

Őszi Csaba szerint a kis lakásokat sokan befektetési céllal vásárolják, erre pedig a koronavírus-járvány csak ráerősített. Sokan ugyanis nem akarják bankban tartani megtakarításaikat alacsony kamattal, mivel gazdasági gondokra számítanak, növekvő inflációra. Vagyis tartanak attól, hogy a bankban tartott pénzük elértéktelenedik, míg az ingatlant időtálló befektetésnek vélik, ráadásul ha bérbe adják, bevételük is származik belőle. A szakember hangsúlyozta, a bankok nagyon alacsony kamattal nyújtanak hitelt, így akár nagyrészt kölcsönből is finanszírozható egy ingatlanbefektetés. Jellemző, hogy néhány éve több pozsonyi keresett kis lakásokat Komáromban, azóta azonban változott a trend, ma már főként helyiek vásárolják ezeket az ingatlanokat.

Józsa Lajos, az Altagric ingatlaniroda vezetője rámutatott, 5 évvel ezelőttig Szlovákiában nagyon drágának számítottak a jelzáloghitelek, mára viszont szinte nálunk a legolcsóbbak egész Európában. Ebben egyébként nagy szerepet játszott egy Miroslav Beblavý által javasolt törvénymódosítás elfogadása, ami megtiltotta a bankoknak, hogy túl magas pénzbüntetéssel sújtsák azon ügyfeleiket, akik idő előtt akarták lefizetni hitelüket abból a célból, hogy más banktól kedvezőbb feltételekkel jussanak kölcsönhöz. Ennek nyomán a bankok közötti verseny kiéleződött, és nagyon kedvező feltételű jelzáloghitelekhez vezetett – ez pedig elősegíti a hitelből finanszírozott lakásvásárlást.

Józsa Lajos szerint 10 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy egy új építésű lakás 1000 eurós négyzetméterárért keljen el Komáromban, ma viszont már a négyeztméterenkénti 1600-1800 eurós árat is megadják. Hozzátette, ha valójában nem lenne szüksége ingatlanra, ő személy szerint nem vásárolna ilyen magas áron.

Karanténra udvar és kert a gyógyír

A járvány a családi házak piacára is hatással volt. Pár éve még az volt a jellemző, hogy kisebb családi házakból lakásokba költöztek az emberek, most ez megfordult. Őszi Csaba szerint ebben a karanténszabályok is szerepet játszhatnak, hiszen az emberek úgy gondolják, egy családi házban a bezártság is könnyebben elviselhető, legalább az udvarra ki tudnak menni korlátozások nélkül. E téren megfigyelhető, hogy főként a Komárom környéki településeken található kisebb családi házak kelendőek, hiszen ezek jóval olcsóbbak, mint egy komáromi családi ház.

Ugyancsak a járványhelyzet okozza azt, hogy a város környéki kis kertek is rendkívül keresettekké váltak, ezzel együtt természetesen drágultak is. „Jelentősen nőtt az igény a kertek iránt, nem is igazán tudjuk kielégíteni a keresletet“ – jegyezte meg a Home Center vezetője.

Józsa Lajos is megerősítette, a koronavírus első hulláma óta nagyon megnőtt a kertek, illetve kisebb víkendházak iránti kereslet. „Voltak olyan kiskertjeink, amelyeket már 5 éve árultunk sikertelenül, most viszont ezeket is elkapkodták“ – mondta, hozzátéve, kezd hiány mutatkozni az ingatlanpiacon mind a kertek, mind a lakások terén.

Az albérletek nem drágultak

Őszi Csaba elmondta, tapasztalataik szerint az albérletek ára nem emelkedik régiónkban, sőt, talán még egy kicsit csökkent is a járvány idején, ezzel együtt Komáromban stabilnak mondható a kereslet e téren. Országosan még inkább jellemző az albérletek árának csökkenése, főként a nagy városokban. Ez is a járvány hatása, hiszen a főiskolások, egyetemisták távoktatásban vesznek részt. Ugyanígy, mivel több cégnél is távmunkára álltak át, az érintett alkalmazottak is felmondták albérletüket, továbbá kevesebb külföldi érkezett az országba – azaz sok, korábban bérbe adott ingatlan felszabadult, ami lefelé mozdította az árakat.

Arra a kérdésünkre, mi várható a közeljövőben az ingatlanpiacon, Őszi Csaba hangsúlyozta, a jelenlegi helyzetben tényleg nehéz előre jelezni a folyamatokat, ugyanakkor a közeljövőben nem számít további jelentős drágulásra. Józsa Lajos szerint az árak csak akkor fognak csökkenni, ha a kereslet is alábbhagy. Mivel azonban semmi jel nem utal a kereslet csökkenésére, belátható időn belül az ingatlanok sem lesznek olcsóbbak – fűzte hozzá.

Csaba Ádám

Top