Épül a rendezvényliget és népfőiskola

Támogatásokból létesítenek szellemi központot Martoson a 690 lakosú Martoson. Beépítették a községi hivatal tetőterét, megnyílt az Esterházy Akadémia, készül a rendezvényliget és népfőiskola, melynek szombaton tették le az alapkövét. Utánajártunk, mennyiből finanszírozzák, mire szánják a létesítményeket.

SONY DSC

Gubík László és Keszeg István

Keszeg István polgármester a közelmúltban kezdi. Akkor, amikor a Via Nova által szervezett, idén nyáron hetedik alkalommal megrendezésre kerülő MartFeszt szabadegyetem és nyári tábor „kinőtte” a Feszty Parkot. Új hely kellett, a fiatalok felkeresték a polgármesteri hivatalt. A falunak is voltak tervei, például egy amfiteátrumot szerettek volna létesíteni. Addig tárgyaltak, amíg megállapodtak abban, hogy olyan intézményre van szükség, amelyet egész évben üzemeltethetnek.

Beleszerettek Martosba

„Négy éve a Via Nova képviselői felkeresték a képviselő-testületet, elbeszélgettek a tagjaival, vázolták elképzeléseiket, majd papírra vetettük az alapokat, amelyeket később többször átdolgoztunk” – meséli Keszeg István. „A község feltétele volt, hogy beépüljön a községháza akkor még félkészen álló épületének tetőtere. Amikor kész lett, Gubík László jött az ötlettel, hogy létrehozná az Esterházy Akadémiát. Először csak egy iroda kellett nekik, azután kettő, majd az egész rész” – teszi hozzá a polgármester.

„Martos nagyon szép falu, sok magyar emberrel. Beleszerettünk, és 2013-ban ide hoztuk a MartFeszt szabadegyetemet és nyári tábort” – emlékezik Gubík László, a Via Nova elnöke „Ez lett a bölcsője több martosi létesítmény megalakulásának. Régi vágyam volt ugyanis, hogy legyen egy közéleti tehetséggondozó intézmény a Felvidéken, amely a jövő véleményformálóit neveli ki intézményrendszerünk, például kultúrával foglalkozó szervezeteink, szerkesztőségeink vagy az online szféránk részére. A Bethlen Gábor Alap támogatásával lehetőség nyílt, hogy 2017-ben, a mártír gróf halálának hatvanadik évfordulóján, az Esterházy Emlékévben megalapítsam az Esterházy Akadémiát. Ekkor jött a hír, hogy meglesznek az anyagi források a martosi rendezvényliget felépítéséhez is, így eldöntöttük, hogy Martoson nyíljon meg az akadémia is, és ezzel egy szellemi központ létesüljön a községben” – mondja Gubík László, hozzátéve, kiváló az együttműködés az önkormányzattal.

martos_0-e1504683831779

Tizennégy végzős

Az akadémiára 34-en jelentkeztek, végül húsz növendékkel indultak, hatan lemorzsolódtak, így 14-en fejezik be az idén a kétéves képzést. Ők az első kilépők. Nemrég mentorprogramot is indítottak a növendékek részére „Fontos elmondani, hogy két növendékünk mentormunkáiból versenyt hirdetünk. Az E-Szót a nyilvános beszéd PITCH műfajában rendezzük meg, ami személyes történetmesélést jelent és Bugár Gergely mentormunkája. Az E-Toll fogalmazásverseny pedig Jancsó Péter mentormunkája” – közli.

A nagyhéten hirdetik meg majd az idei felvételit. „Májusban lesz az első, a nyári táborok után a második kör. A tanévkezdést a szeptember 15-éhez legközelebb eső szombaton megrendezett alsóbodoki Esterházy-zarándoklat előtti napon tartjuk. Másnap közösen indulunk Alsóbodokra” – sorolja az akadémia-alapító.

Mennyiből épülnek?

Szlovák–magyar határon átnyúló uniós pályázatból építik a rendezvényligetet és népfőiskolát, 1 336 512 euró a Martosra eső rész. A magyarországi partner, Neszmély 412 537 eurót kap. A Via Nova 55 500 euróból az úgynevezett „puha kiadásokat”, a workshopok, a sajtótájékoztatók, a rendezvényliget reklámozásának a megszervezését, egyebek mellett egy Martos természeti szépségeit és a halászatot bemutató kisfilm forgatását, egy honlap elkészítését és más hasonló feladatokat fedezi. „Vannak további sikeres kispályázataink. Például a kalandpark (erről később) része lesz egy játszótér, amelyet a község fejleszt majd a megyei Leader program keretében” – avat be a polgármester hozzátéve, hogy a már kész létesítményeket, kisebb pályázatokból befolyó összegekből folyamatosan továbbfejlesztik.

martos_5-e1504683884373

A rendezvényligetben, jaj, de jó!

A rendezvényliget és népfőiskola terveit az Ybl-díjas Siklósi József, Dél-Komárom főépítésze készítette. Március 30-án, szombaton tették le az alapkövét, ekkor tartották a Martosi Értékfeltáró Kollégium munkáját ismertető kötet bemutatóját is. „Az első körben hét épület készül el. Megépül a nagyszínpad, a kisszínpad, a központi épület, a kalandpark, a műfüves pálya, a vizesblokk és a labdarúgópálya öltözője, valamint a központi villanyhálózat. Ehhez jönnek a jurták, a szabadtéri kemence, Feszty Árpád A magyarok bejövetele című festményének 16×2 méteres reprodukciója egy fatoronyban elhelyezve, valamint egy 300 négyzetméteres rendezvénysátor. Néhány épület közbeszerzésének ellenőrzése még folyamatban van a minisztériumban. A jó pár hektárnyi hatalmas területünket szeretnénk teljesen beépíteni. Lesz az építkezésnek második szakasza is, hiszen nincsenek szálláshelyek, étkezési lehetőségek. Szeretnénk bővíteni a sportolási lehetőségeket, vannak tervdokumentációink egy Teqball arénára, és folyik a terület parkosítása” – árulja el Keszeg István polgármester.

Gubík László felsorolja, hogy a rendezvényliget egyes helyszínein milyen programok kerülnek majd megvalósításra. „A nagyszínpad előtti terület a kultúráé és a szórakozásé lesz, a kalandpark a családi programoké, a jurták és a központi épület a népi kultúráé, a sportlétesítmények a sport szerelmeseié, a vízi tanösvény pedig a természetkedvelőké. Nem szeretnénk itt befejezni az álmodozást. Ahhoz, hogy egész évben működő rendezvényliget legyünk, szükségünk van szállásra, az étkezés biztosítására. Az első és legfontosabb lépcsőfok tehát egy szálloda építése, de tervezzük úszóházak lét­rehozását is, amelyek remek turistalátványosságok lesznek, és ezeket is hasznosítani tudjuk szállásként. Hogy mindez szlovákiai, magyarországi vagy uniós forrásokból valósul-e meg, nem tudjuk, de dolgozni fogunk azon, hogy további létesítményekkel egészüljön ki a park, további fejlesztésekre kerüljön sor” – tudatja Gubík László, a Via Nova elnöke.

Bárány János

Átadták az Esterházy Akadémiát és a Martosi Közösségi Házat

Rendezvényliget és népfőiskola 1,3 millióból

A Martfeszt sztárja az Omega

Top