Emelkedett a hozzájárulások összege ÓgyallánA képviselő-testület  35. ülésén tárgyalta és fogadta el a 112. számú általános érvényű rendeletet a különböző oktatási intézményekben a hozzájárulások összegéről.

Ennek értelmében nem változik az óvodai illeték és a napközi díja, mindkettő havi hét euró marad. Aki a szabadidőközpont egyes foglalkozásait látogatta, eddig havonta 2,50 eurót fizetett, függetlenül attól, hány körbe járt. Ezentúl az első foglalkozásért 3 eurót, majd minden továbbiért havi egy-egy eurót kell fizetni. A felnőttek számára a havi összeg szeptembertől 2,50 euróról 4 euróra emelkedik. A díjszabás nem vonatkozik a speciális alapiskolát látogatókra, valamint az SOS Krízisközpontban elhelyezett gyerekek után sem kell többet fizetni.

Az oktatási intézményekben az étkezésért korcsoportok szerint a következőképpen kell fizetni: Az óvodában a tízóraiért 0,26 eurót, az ebédért 0,64 eurót, az uzsonnáért 0,22 eurót, tehát összesen 1,12 eurót. A felnőttek az ebédért az óvodában 1,12 eurót fizetnek.

Az alapiskolában az alsó tagozatosoknak az ebédért 0,95 eurót, míg a felső tagozatosoknak 1,01 eurót, a felnőtteknek szintén 1,12 eurót kell fizetni.

A legnagyobb változás a művészeti alapiskolákban van. Mivel az állami támogatás egy diák részére csupán egyszer igényelhető, ezért aki többfajta képzésen is szeretne részt venni, annak második és minden további képzésért hozzájárulást kell fizetnie. Eddig minden egyéni, illetve minden csoportos képzés díjszabása egységes volt. Az általános érvényű rendelet értelmében az első  előkészítő képzés  díja  2 euró, csoportos képzés esetében 3 euró, egyéni képzés esetében 6 euró. Ugyanannak a tanulónak a további egyéni képzésért már 30 eurót kell fizetni. Csoportos képzése esetén a tanuló 10 eurót fizet. A 25 év alatti felnőtt egyéni képzés esetén 6, csoportosnál 3 eurót fizet. Ugyanaz a diák a további egyéni képzésért 30 eurót fog fizetni. A 25 év feletti felnőttek esetében az egyéni képzés 15, a csoportos 10 euró. További egyéni képzés esetén 35 euró.

Az oktatási intézmények fenntartója hozhat határozatot a tandíjak csökkentésére vagy elengedésére, amennyiben a felnőtt korú tanuló vagy kiskorú esetében a törvények képviselője írásban benyújtja kérvényét, azzal együtt, hogy anyagi nélkülözési járulékot kap.

(miriák)

Top