Elő a nyári abroncsokkal!

Ezt a zimankós telet még a leg­hanyagabb autósok, vagy a tipikus úrvezetők sem úszhatták meg téli gumik használata nélkül. Mostanra azonban már visszavonhatatlanul elérkezett az újabb gumicsere ideje, fel kell szereltetnünk a nyári abroncsokat.


change-wintersummer-tyres-en-nl

Nincs helye olyan okoskodásnak, hogy „nem lesz annak a téli guminak semmi baja, ha egy kicsit hosszabb ideig használom.” Ez ugyanis vaskos tévedés! Melegebb időben – plusz az intenzívebb napsütés hatására – ugyanis a nyáritól lágyabb anyagú téli gumik a szokásosnál sokkal jobban kopnak, de más módon is károsodhatnak. Elég, ha beleszaladunk egy-két kátyúba, amelyek egy ilyen tél után sűrűn előfordulnak az utakon. Egy szó mint száz, most már valóban ne halogassuk a gumicserét.

Viszont amennyiben van némi sejtésünk, mire való a kerékkulcs és az emelő – magyarán el tudunk végezni egy kerékcserét –, van egy tippünk. Gumiváltás előtt vásároljunk 4 megfelelő méretű acélfelnit, és szereltessük rájuk „lehúzott” téli abroncsainkat. Az internetes áruházakban például Škoda Fabiára, Rapidra, Octaviára való acéltárcsák – négyes szettben – már 120 eurótól kaphatók. Innentől kezdve megspóroljuk évi 8 gumicsere költségeit, a műhelyek előtti menetrendszerű őszi és tavaszi sorban állásról nem is beszélve. Mindez kényelemben és pénzben is gyorsan visszahozza majd a felnik árát.

Ha mégis csupán az abroncsok cseréje mellett döntünk, azokat leszerelésük után hűvös, száraz helyen, vízszintesen egymásra rakva tároljuk, és sorrendjüket a nyár folyamán legalább egyszer cseréljük meg. Ez akkor is javallott, ha külön felnikre húztuk őket. És még egy jótanács: ha éppen most készülünk új nyárigumi-szettet vásárolni, ne a szupermarketeket célozzuk meg, legyenek bármily csábítóak az ottani árak. Ott ugyanis szinte kizárólag silány minőségben újrafutóztatott termékekből áll a vonzó kínálat, isten tudja hány lefutott kilométerrel. Maradjunk a szaküzleteknél, vagy a megbízható internetes áruházaknál, ahol több tucat rangos márka kínálatából válogathatunk, esetenként kifejezetten kedvező áron.

Vas Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Škoda, a mi autónk

A jövő elkezdődött – Mikorra várható áttörés az elektromos autózásban?

Top