Elmaradt a tanévkezdet a búcsi középiskolában

Szeptember elsején nem kezdődhetett meg a tanítás a búcsi Magán Szakközépiskolában, mivel önálló tanintézményként nem kapta meg a működéshez szükséges engedélyt. Az iskola vezetése bízik abban, hogy az oktatási miniszter felülbírálja a megyei önkormányzat döntését, s egy kis csúszással mégis megkezdődhet a tanév.    

A búcsi Magán Szakközépiskola a dunaszerdahelyi Ozorák-féle Vásártéri Magán Szakközépiskola kihelyezett tagozataként kezdte meg működését 2012-ben. Korábban az országos média és lapunk is foglalkozott a búcsi intézmény működési engedélye körüli visszásságokkal, illetve az anyaiskolát érintő állítólagos gazdasági visszaélésekkel, botrányokkal. Mivel a búcsi tagozat vezetése úgy ítélte meg, hogy a dunaszerdahelyi anyaiskola egyenlőtlenül támogatja intézményük működését, az iskola mellett működő Szülői Szövetség 900 aláírással megtámogatott petícióban kérte az oktatási minisztériumot, hogy hagyja jóvá a búcsi iskola leválását a dunaszerdahelyi iskolától. Időközben a dunaszerdahelyi anyaiskola is kérte a tárcánál a búcsi kihelyezett képzés megszüntetését, s a tárca az ő kérésüknek eleget is tett 2014. június 10-én, július elsejei hatállyal.

bucsisuli
Ezután nem sokkal azonban Nyitra Megye Önkormányzata nem engedélyezte, hogy a búcsi iskolát önálló intézményként besorolják az iskolai hálózat nyilvántartásába. A megyei testület az elutasító döntést egy öttagú iskolai bizottság szakvéleménye alapján hozta meg, mely szerint az iskolában nem megfelelőek a körülmények: sem a termek, sem a műszaki felszereltség.

Az iskola ezután az oktatási miniszterhez fordult, akinek lehetősége van arra, hogy az elutasító megyei döntés ellenére is zöld utat adjon a búcsi iskolának, s egy külön engedéllyel immár önállóan, új fenntartóval kezdhesse meg a tanévet. Mivel azonban augusztus 28-ig nem engedélyezték a működést, Karkó Zoltán igazgató és az iskola vezetése sajtótájékoztatót hívott össze, melyen tucatnyi szülő és diák jelenlétében kifejtették az üggyel kapcsolatos álláspontjukat.

bucsisuli1
A tájékoztató gyűlésen elmondták, megrendült a bizalmuk a feljebbvalók józan ítélőképességében és élesen bírálták az iskolai bizottság jelentésében foglaltakat. Az iskola vezetése szerint a szakvélemény téves, igaztalan és tisztességtelen megállapításokat tartalmaz. Állítják, az iskola igenis megfelel a követelményeknek, sőt, rendelkezik felszerelt gyakorló helyiségekkel is – ez utóbbi az egyik fő hiányosságként szerepelt a bizottság jelentésében.

Karkó Henrietta közölte, arra kérik az oktatási minisztert, hogy ne „hamis jelentések alapján döntsön az iskola sorsáról, hanem álljon ki az igazság mellett, és adjon engedélyt a működésére”. Hozzátette, készek jogi úton is harcolni. A megjelent diákok és szüleik is kifejezték azon véleményüket, hogy a búcsi iskolában képzelik el jövőjüket. Egyedüli reményük az, hogy az oktatási miniszter kivételt tesz, és engedélyezi az iskola megnyitását, amire szeptember 15-ig van lehetőség. Karkó Zoltán hozzáfűzte, 174 tanuló és 24 alkalmazott bízik a pozitív végkifejletben.

(mf,cs)

Top