Elkészültek az első buszok

DÉL-KOMÁROM. Múlt héten kigördült az első két elektromos busz a kínai BYD társaság dél-komáromi ipari parkban lévő új üzeméből. A 12 méter hosszú elektromos városi buszokat Európa járműkiállításain mutatják be.

Komárom, 2017. szeptember 21. Tizenkét méter hosszú, szóló elektromos városi autóbusz a komáromi ipari parkban 2017. szeptember 21-én. A helyi BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. áprilisban megnyílt üzemében elkészült a társaság elsõ két elektromos busza. A gyárban a teljes kapacitás elérésekor évente négyszáz jármû elõállítását tervezik és 300 embernek adnak munkát. A 6,2 milliárd forint értékû beruházáshoz a kormány 925 millió forint vissza nem térítendõ támogatást adott. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A kínai beruházó dél-komáromi üzemét idén áprilisban nyitották meg. Jelenleg 98 állandó munkavállaló dolgozik a gyárban, viszont a teljes kapacitás elérésekor 300 embernek adnak majd munkát és évi 400 jármű előállítását tervezik. A magyar kormány 925 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott a kínai társaság 6,2 milliárd forint értékű kínai beruházásához.

A BYD dél-komáromi telephelyén kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat szerelnek össze, európai megrendelésekre. A kész buszok mellett az angol ADL-lel együttműködésben gyártott autóbuszok vázszerkezeteit is itt hegeszthetik össze. A tervek szerint szintén Komáromban állítanák elő a közelmúltban bejelentett franciaországi BYD gyár részére készített buszalvázakat, valamint később elektromos villástargoncákat és könnyű haszonjárműveket is összeszerelhetnek a gyárban.

Komárom, 2017. szeptember 21. Utastér a tizenkét méter hosszú, szóló elektromos városi autóbusz utastere a komáromi ipari parkban 2017. szeptember 21-én. A helyi BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. áprilisban megnyílt üzemében elkészült a társaság elsõ két elektromos busza. A gyárban a teljes kapacitás elérésekor évente négyszáz jármû elõállítását tervezik és 300 embernek adnak munkát. A 6,2 milliárd forint értékû beruházáshoz a kormány 925 millió forint vissza nem térítendõ támogatást adott. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren, és a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája London utcáin. A társaság világszerte 220 ezer embert foglalkoztat.

(MTI, d)(MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Top