Elkészült a városi faiskola

Komárom. Elkészült a városi faiskola Örsújfalu városrészben, a volt tűzoltószertár mögötti területen. Indulásként 200 fa és cserje lett kiültetve, ám hamarosan bővül majd a telep. Öntözőrendszert is telepítettek.

Idén februárban döntött az önkormányzat a faiskola létesítéséről, a napokban pedig már meg is kezdte működését – a fejlesztés részben városi, részben pályázati pénzből valósult meg. E pillanatban 200 csemetét nevelnek cserépben. Ennek előnye, hogy a földlabdával nevelt fák egész évben kiültethetők, míg szabad gyökérrel csak tavasszal és ősszel. Olyan fafajtákat nevelnek, amelyek egyrészt jól tűrik a melegedő, szárazabb klímát, másrészt nem okoznak különböző allergén reakciókat az erre érzékenyeknek.

A megerősödött példányokkal fokozatosan fásítják majd a város különböző pontjait. Jelenleg 15 600 fát és 13 550 bokrot tart nyilván az önkormányzat Komárom területén.

Keszegh Béla polgármester elmondta, szeretnék folyamatosan bővíteni a faiskolát, illetve fák és bokrok gondozására szolgáló eszközöket beszerezni, főként pályázati támogatások felhasználásával. Hozzátette, ősszel egy nagy faültetési akciót szerveznek a lakosok bevonásával, amely során ingyenesen lehet majd igényelni szabad gyökerű dísz- és gyümölcsfákat kiültetésre. Ennek részleteiről a közeljövőben tájékoztat a város.

Két éve a Komáromi Víz- és Csatornaművek (KOMVaK) is létesített egy kisebb faiskolát a víztisztító telep területén, azóta már több tucatnyi itt felnevelt fát ültettek ki városszerte.

(d)

Top