Elkészült a Nagymegyer-Ekecs kerékpárút (videó)

Egy pályázat keretén belül 4 csallóközi kistérségi szövetség pályázott sikeresen kerékpárutak kiépítésére. A projekt részeként – amely a határon átnyúló uniós alapból kapott támogatást – 18 kilométer bicikliút épül a Csallóközben több községet érintően, de 83 kilométeres szakaszra kerülnek a kerékpárosokat segítő útjelző táblák.

A fejlesztés első része elkészült, és pár napja átadták az Ekecs és Nagymegyer között található 2,7 km-es szakaszt, továbbá a Medvénél kiépült 300 méteres vonalat.

megyer
Októberig elkészülnek a következő részek is, amelyek Kisudvarnokot, Nyárasdot, Nyékvárkonyt, Doborgazt, Hegyétét és Egyházgellét is érinti. Az elképzelések szerint a sok kiépülő szakasz egy egységbe tömörül a jövőben, és csatlakozni fog a határ menti fő kerékpáros útvonalra. A kistérségi összefogások már közel 110 kilométernyi kerékpárútvonalhoz elkészítették a terveket, és a jövőben a pályázati lehetőségeket kihasználva fokozatosan bővítenének.

A 2 millió euróra tervezett fejlesztés a közbeszerzést követően 1,7 milliós összegre csökkent, de a fennmaradó részt sem vesztik el a pályázók, további építésekre fordíthatják a jövőben. A pár napja átadott Nagymegyer-Ekecs szakasz és a Medvén létesült útvonal költségvetése 280 ezer euró volt.

megyer2
Mivel egy nagyon forgalmas útról van szó, így nem csak a turistáknak, de a helyi lakosoknak is jelentősen biztonságosabbá teszi az életét. Ekecs polgármestere, Polák László az átadó ünnepségen kiemelte, hogy Ekecsről naponta többen járnak Nagymegyerre dolgozni, és az ő közlekedésüket is segíti ez az útszakasz.

megyer3
Néveri Sándor, Nagymegyer polgármestere elmondta, hogy a kerékpározás a szabad mozgást segíti, és a szabadság szimbóluma. Hangsúlyozta, a térség jövőjét az ilyen kistérségi összefogásokra lehet építeni, mivel a községeknek egyedül nehezebb eredményesnek lenni.

megyer4
Információink szerint zajlanak az egyeztetések annak kapcsán is, hogy a Komárom-Csicsó szakasz is kiépülne a töltésen, ami azt jelentené, hogy Pozsonytól egész Karváig lehetne tekerni a Duna mentén, és nagyban bővülhetnének a kerékpáros turizmus kínálta lehetőségek.

(kb)

Top