Elkészült a csallóközi társasjátékA Csallóköz megismerésének és megismertetésének céljából megálmodott társasjátékot – Irány a Macskarév! – mutatták be ma a sajtó képviselőinek a dunaszerdahelyi Szlovákiai Magyar Művelődési Intézetben, melynek gondozásában a társasjáték megjelent. A több hónapos előkészület és munka meghozta gyümölcsét.

Csallóközi társasjáték 1

A játék célja, hogy meséljen Európa legnagyobb szárazföldi szigetének történelméről és népi mondáiról. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatójának, Huszár Lászlónak a kezdeményezésére a játékot Angyal Sándor tervezte és Kiss Márti rajzolta. „A társasjátékot két, Tündér Ilonáról, illetve Szent Lászlóról szóló kifestő előzte meg, melyeket szintén Kiss Márti rajzolt. Amikor felmerült a társasjáték ötlete, először nem akarta vállalni a sok munkára hivatkozva, ám mikor összeült a társaság júliusban és Sanyi megmutatta a skiccet, rábólintott” – mondta Huszár László. „Kicsit bonyolult volt és sokáig is tartott a munka, de sikerült és élveztem. Sokat nyújtott nekem, de biztosan tanulságos lesz a diákok számára is. El tudom képzelni, hogy akár iskolákban, a napköziben is játsszák majd a gyerekek” – ecsetelte Kiss Márti, a játék rajzolója.

A játék lényege, hogy a start mezőről a célig jusson az ember. Persze ez nem olyan egyszerű, mint a gyermekkori kedvenc, az „Ember, ne mérgelődj!” játékban, hiszen itt több útvonalon is elindulhat a vándor. Minden attól függ, a játék kezdetekor kihúzott feladatlapon szereplő kihívás merre viszi az utazót. A játékot különböző ún. „akciómezők” segítik, illetve nehezítik. A zöld mezőkre lépve például a játékosoknak egy-egy kvízkérdésre kell választ adniuk, s a helyes válaszért jutalomban részesülnek. Rossz válasz esetén pedig kénytelenek kimaradni a dobásból. Így nemcsak egy izgalmas játék részesei lehetnek a játékosok, de tanulhatnak is a Csallóköz mondavilágáról – összesen 100 darab kvízkártya segítségével.

Csallóközi társasjáték 2

A kártyákon szereplő kérdések összeállításához a játék megalkotóinak nagyban segítségükre volt a szakirodalom, Csaplár Benedek és Ipolyi Arnold csallóközi beszámolói és gyűjtései, valamint a 20. század egyik legnevesebb Csallóköz-kutatójának, Marczell Bélának a gyűjtései, amelyek a játék által még jobban megmaradnak az utókor számára. A játékosok, azaz a vándorok az útjuk során több csallóközi települést érintenek, számos mondai és kitalált alakkal találkoznak, sőt, ki is rabolhatják őket a banditák.

A játékból 1500 darab készült, melyet a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet székházában, Dunaszerdahelyen lehet beszerezni. Bővebb infó a 031/552 24 78-as telefonszámon.

(miriák)

Top