Elhunyt Feszty Istvánné Piroska néni

Kilencvenkilenc éves korában, 2014. április 21-én hajnalban, Piroska néni – Feszty Árpád legközelebbi rokona – örökre távozott szerettei köréből.

Schäffer Piroska 1915. május 9-én született Budapesten. 1938. június 16-án férjhez ment Feszty Istvánhoz (Feszty Árpád Béla nevű öccsének a fia). Házasságukból négy gyermek született: Zsuzsanna, István, Mária és Béla. A második világháború után a család a kingyesi tanyán húzódott meg, ahol 1955-ig éltek. Innen vitték el őket Patkányos pusztára, ahol az állami gazdaságban dolgoztak. 1958-ban költöztek vissza ógyallai házukba.

feszty

A család sokat tett azért, hogy Feszty Árpád legkiválóbb alkotása, „A magyarok bejövetele” restaurálva legyen, és méltó helyre kerüljön. A Feszty-körkép ünnepélyes átadására 1995 májusában került sor, Ópusztaszeren. A megnyitón Piroska néni és a családtagjai vettek részt.
2006-ban a helyi iskola felvette Feszty Árpád nevét. Nagy megtiszteltetés volt számukra, amikor a Feszty-család ezt az elgondolást támogatta és a család legidősebb tagjaként kézjegyével ellátta kérvényüket. Piroska néni, amíg az egészségügyi állapota engedte, rendszeresen bejárt az iskolába, hogy részt vegyen a Feszty-díjak átadásán. Mindig nagyon szívesen fogadta azokat a tanulókat, akik a család kutatásával foglalkoztak.

Nyugodjék békében!

(d)

Top