Életmentő: Várják a véradókatA nyári időszakban szinte menetrend szerűen kevesebb a készenlétben lévő vér mennyisége a komáromi kórházban. Az időjárás és a nyári nyüzsgés miatt azonban az igény megnövekszik. A következő napokban is várják a segíteni vágyókat, akik így életet menthetnek.

A nyári időszakban nem ritka jelenség, hogy a véradók száma csökken, pedig pont ilyenkor növekszik meg az igény a vérre. Radi Bauer Enikőtől, a hematológiai osztály főorvosától megtudtuk, hogy akut hiány ugyan nincsen, de az Rh negatív csoportokból kevesebb van, így örömmel látnák az A negatív, illetve a 0 negatív vércsoportúakat.

veres
Véradás a kórházban minden pénteken reggel 7-től 10-ig zajlik, a falvakban az előre megadott időpontokban, amelyek a kórház honlapján megtalálhatóak. Legközelebb Gútán (aug. 13.) és Dunaradványon (aug. 20.) is lehetőség nyílik bekapcsolódni. A véradók az egész napra igazolást kapnak, így egy nap pihenés is jár nekik. Mindamellett ebédjegyet és az egészségügyi biztosítótól függően vitaminkészítményeket is kapnak, de a hematológiai osztályon kávéval és más frissítőkkel várják őket.

Az egész folyamat nem tart tovább 10 percnél, de egy kivizsgálás előzi meg, ami szintén hasznos lehet. Az adakozni vágyóktól azt kérik, hogy előző este, de főleg reggel már zsíros ételeket és italokat ne fogyasszanak. Egy adag levett vér akár három embernek is segíthet, különböző eljárások után több dologra is fel tudják használni.

Mi lesz a véradók vérével? – videó

(kb)

Top