Ehető virágok a konyhában

A virágok konyhai felhasználása évezredekre nyúlik vissza, a kínaiak, a görögök és a rómaiak is ismerték. A virágok hozzáadásával nem csak színt vihetünk az ételekbe, hanem különleges ízvilágot is alkothatunk.

Ehető virágok 1

Virágot enni izgalmas dolog, garantáltan feldob bármilyen megszokott vagy unalomig készített ételt. Tavasztól őszig számos olyan virág nyílik, amellyel igazi gasztronómiai csodákat készíthetünk otthonunkban.

Az elmúlt években Európába azok a szakácsok hozták vissza a köztudatba, akik munkájukból adódóan bejárták a világot. Ma már nem ritka, hogy virágszirmokat kevernek salátákba, teákba, desszerteket díszítenek vele. Van azonban néhány szempont, amelyet figyelembe kell vennünk. Talán a legfontosabb, hogy csak olyan virágot szedjünk le, amiben teljesen biztosak vagyunk. Hiába szépek és színesek, okozhatnak kellemetlen tüneteket, ha nem az ehető fajtákat fogyasztjuk. A virágporra érzékeny személyeknek pedig egyáltalán nem ajánlott a virágfogyasztás.

A gyermekláncfű áprilistól szeptemberig szüretelhető. A gyermekláncfű virága saláták és desszertek hozzávalója, de panírba forgatva akár ki is ránthatjuk. Friss, zsenge leveleit is fogyaszthatjuk. Ehető a kapor sárga virága is, cukorbetegeknek különösen ajánlott. Elsősorban savanyúságok alapanyagaként ismert. Megemlíthetjük a körömvirágot, amely májustól októberig virágzik, és a nyári salátákban, valamint a pitetésztában egyaránt megállja a helyét. Természetes színezőanyagként is funkcionál, hiszen sárgára festi az ételt. Íze fűszeres, enyhén borsos. A tökvirágot és a cukkini virágát ki lehet rántani, levest lehet belőle főzni, de akár díszítőelemként is használhatjuk. Május végétől egészen júliusig virágzik. Kiváló szörp és fagylalt készülhet belőle, de a desszerteket is jól feldobja. Sőt, akár ki is ránthatjuk. Már a rómaiak is előszeretettel használták a rózsaszirmot, mint édességet és gyógyszert, illetve szívesen készítettek belőle illóolajat is. Limonádékhoz, rózsavízhez, fagylaltokhoz és díszítéshez használhatjuk.

A kerti szegfű szirmai édesek, leginkább gyümölcsös desszertek ízesítésére használják. Krémeket, tortákat és dzsemeket is lehet belőle készíteni, de akár kandírozva is fogyasztható. A levendulavirág azért különleges, mert édes íze édes és sós ételekhez egyaránt illik. Készülhet belőle szörp, tea, méz, mártás, lekvár vagy fagylalt. Kiszárítva akár fűszerként is használható. Nyugtató és emésztést javító hatása is van. A büdöske tavasztól késő őszig virágzik. Tökéletes saláták vagy köretek ízesítésére: keverhetjük rizzsel vagy főtt krumplival. Remek kiegészítője továbbá a sült húsoknak és a leveseknek is. Általában a sáfrány helyettesítésére használják. Kamillából sem csak tea készülhet, hiszen édeskés íze tökéletes kiegészítője a desszerteknek is. Az akác egyike a hazai legismertebb ehető virágoknak. Május közepétől, június elejétől virágzik. Tökéletes választás saláták alapanyagaként, de belekeverhetjük a desszertek tésztájába is. Mézzel és akár önmagában fogyasztva is finom. Azonban legyünk körültekintőek és óvatosak, hiszen a magja mérgező. Jázminból készülhet tea, fagylalt, lekvár, de a desszertjeinket is ízesíthetjük vele. Tavasszal és kora nyáron virágzik. Az ibolya íze lágy és édes, salátákhoz és desszertekhez is kiváló, de akár lekvár vagy fagylalt is készülhet belőle, ez utóbbi Erzsébet királyné kedvence volt.

Joggal merülhet fel viszont a kérdés: miért is kell virágot enni? Aki egyszer is kóstolt virágot, annak, nem kell különösebben magyarázni. Az „étvágy” szóban is benne foglaltatik, hogy azt az ízek utáni vágy szüli. S a virágok megízlelésével egészen új világot ismerhetünk meg: finom, könnyed és különleges ízeket, egyszerre olvad szét a virágpor és a nektár édessége a szájban a szirmok savanykás, olykor csöppet kesernyés zamatával. Ínyenceknek mindenképpen fel kell fedezni, mert aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, na de aki a virágot megeszi…?

Kép és szöveg: miriák

Top