Egyre népszerűbbek a magyar iskolák

Komárom. Idén szeptemberben összesen 305 tanuló kezdte meg tanulmányait Komárom hét alapiskolájának valamelyikében, beleértve a Munka utcai iskola nulladik évfolyamos kisdiákjait is. Több mint kétszer annyi gyereket írattak magyar tannyelvű intézménybe, mint szlovákba.

Mint minden évben, némileg idén is eltérnek az áprilisi beiratkozási adatok az iskolaévet ténylegesen megkezdő elsősök számaitól. Az új tanévben az Eötvös Utcai Alapiskola lett a legnépszerűbb az elsősök számát tekintve, miközben összességében – mind a 9 évfolyamot beleszámítva – a legtöbb diák az ugyancsak magyar tannyelvű Munka Utcai Alapiskolába jár. Tavalyhoz képest leginkább a Rozmaring utcai szlovák iskolában csappant meg az elsősök száma.

Idén is folytatódott a kedvező trend, mely szerint egyre népszerűbbek a komáromi magyar alapiskolák. Egy évvel ezelőtt 209 gyereket írattak magyar iskolába, most 206-ot, ezzel szemben tavaly 133 elsős kezdte meg tanulmányait szlovák intézményben, idén viszont 99-re csökkent a számuk. Vagyis, arányaiban több szülő döntött úgy, hogy gyermeke magyar alapiskolában lesz képes megszerezni az életben való boldoguláshoz szükséges tudást.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:

Játszva tanulni szlovákul
Három dolog kell a jó magyar iskolához
Közel egymillió megy iskolakonyhákra
Magyar iskola, szlovák nyelvtudás

Top