Egy szervezőre bízzák a városi fesztiválokat

Komárom. Legutóbbi ülésükön a képviselők döntöttek arról, hogy az elkövetkező 3 évben egyetlen külsős rendezvényszervezőre bízzák a Komáromi Napok, a Komáromi Borkorzó és a Klapka téri óévbúcsúztató szervezését. Ezáltal olcsóbbá válhatnak a városi rendezvények és több idő marad a fellépők szerződtetésére, a fesztiválok reklámozására. Nemrégiben kiírták a vonatkozó közbeszerzést.

IMG_6369-Custom

Jó pár évvel ezelőtt még a város saját maga szervezte a Komáromi Napokat, majd később külsős cégekre bízta, amelyeket versenypályázat során választott ki. Legutóbb is ez a modell érvényesült, a Komáromi Napok „fesztiválrészét“, azaz a háromnapos bulihétvégét, koncerteket külsős cég szervezte, míg a kísérőprogramok biztosításába a városi hivatal, illetve az önkormányzati intézmények is bekapcsolódtak.

Két évvel ezelőtt egy tanulmányt készíttetett a város, melyben felmérte a Komáromi Napok pozitívumait és hiányosságait. A budapesti szervezőiroda megállapítása szerint a fesztivál erős oldala például az, hogy minden évben nagy várakozás előzi meg a lakosok részéről. A helyi civilek, sportklubok, iskolák és intézmények is úgy érzik, hogy a Komáromi Napokon kell megmutatniuk magukat, ami által szerves részeivé válnak a városi fesztiválnak. Ugyancsak pozitívan értékelték, hogy széles a programválaszték, egy csomó szabadidős tevékenységet is kínál a rendezvény, ráadásul nemcsak szimplán szórakoztató műfajok jelennek meg, hanem művészibb, „komolyabb“ produkciók is, ami egyúttal a lakosság ízlésének fejlődését szolgálja.

A tanulmány hiányosságokat is felsorol, például azt, hogy a Komárom Napok a szélesebb régióból viszonylag kevés látogatót vonz, kevéssé ismert. Az északi és déli városrész programjait nem látogatják kölcsönösen a Duna két partján élők, miközben a testvérvárosok is legfeljebb csak a sportrendezvényeken képviseltetik magukat. Megállapítják, hogy nagyon kevés az újszerű, szokatlan vagy éppen humoros elem a kínálatban, ami elsősorban a fiatalokat érdekelhetné. Egy fesztivál szervezésekor mindig figyelni kell a folyamatosan változó trendeket, és a produkciókkal reagálni ezekre – szögezi le a budapesti szervezőiroda.

Ha a szervezőknek van idejük – és nem 2-3 hónappal a fesztivál előtt kapják meg a rendezés jogát –, akkor nemcsak a programkínálatot tudják hatékonyabban összeállítani és bővíteni, de a hirdetésre és reklámra is jobban oda tudnak figyelni, felállíthatnak egy marketingstratégiát és a rendezvény szervezése végre nem csúszással indul, mint eddig.

A felsorolt hiányosságok kiküszöbölésére javasolta a városi hivatal és a kulturális szakbizottság, hogy több évre előre válasszák ki a szervezőt. Ez egyúttal spórolást is jelenthet a városnak. Tavaly ugyanis összesen 55 ezer eurót fizetett a város a Komáromi Napok háromnapos fesztiválprogramja és a Borkorzó megszervezéséért, most viszont ugyanekkora összegért pluszban a szilveszteri óévbúcsúztató buli megszervezése is szerepel majd a meghirdetendő közbeszerzésben. Információink szerint tűzijáték csak a szilveszteri rendezvénykor lenne, a Komáromi Napok alkalmával nem.

A testület többsége megszavazta az elképzelést, azonban néhányan kifogásolták, hogy a fesztiválcsomag szervezésének jogát anélkül ítélik oda 3 évre előre a nyertes pályázónak, hogy tudnák, konkrétan milyen programokat és műsort tervez a Komáromi Napokra az elkövetkező években.

A versenytárgyalás pontos feltételeinek meghatározására már össze is ült egy kibővített szakmai bizottság, nemrégiben meg is hirdették. A győztes jövő év elején válhat ismertté, a 2020-as Komáromi Napokat már a kiválasztott társaság szervezné. Ezt követően néhány héten belül újra összeülne egy szakmai bizottság, hogy a lezajlott fesztivált kiértékelje, és már ekkor egyeztetnek a szeptemberi Borkorzó programjáról – a bizottsági tagok már ekkor közölhetnék észrevételeiket, illetve megfogalmazhatnák elvárásaikat. Majd ősszel, a Borkorzó után már a következő évi Komáromi Napokat (és a szilveszteri bulit) kezdik szervezni, így az eddigieknél jóval több idő lesz az előkészületekre.

(cs)

(Cikkünk a Delta november 26-i számában jelent meg.)

Top