Egy polgármester huszonnégy órában szolgál

Bogyarét. A legutóbbi önkormányzati választások során régiónk több községében választottak új polgármestert. Bogyaréten Kocsis Hajnalka kertészmérnöknek szavaztak bizalmat a lakosok. Egyéves regnálását követően arról kérdeztük, mi mindent sikerült terveiből megvalósítania, és milyen feladatok elé néz a 2024-es évben?

– Elmondhatom, hogy nagyon sok mindent sikerült megvalósítanunk. Az egyik fő célkitűzésem az volt, hogy Bogyarét lakosságát ismét összetartó közösséggé kovácsoljuk. Az elmúlt években ugyanis, amiben nagy valószínűséggel közrejátszik az is, hogy megváltozott és felgyorsult körülöttünk a világ, az emberek egyre jobban eltávolodtak egymástól. Ez pedig senkinek nem jó. Sem a közösségnek, sem pedig az egyéneknek. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a lakosság nagy része közép-, és időskorú. Hogy legyen egy olyan hely, ahol kortársaikkal találkozhatnak, beszélgethetnek, ami megtartó erőként működik és egyfajta biztonságérzetet nyújt, megalapítottuk az Aranykert nyugdíjasklubot.

• Élnek az idősek ezzel a lehetőséggel?

– Igen. Rendszeresen találkoznak, és nagyon aktívan kiveszik a részüket a különböző programok megszervezéséből és lebonyolításából. Az év folyamán több programot is szerveztünk – ünnepvárók, majális, első gyermeknap, hagyományőrző nap, gyerektábor, tökfesztivál, nyugdíjasbál, karácsonyi koncert stb.–, hogy az itt élőknek ne csak a tévé legyen az egyetlen szórakozási lehetőségük. Tőlünk ugyanis késő délután, este már csak autóval lehet máshová eljutni. Jó látni, hogy sikerült életet vinnünk a mindennapokba. Idén is szeretnénk több hasonló programot szervezni. Mindemellett persze a polgármesteri hivatalban is gőzerővel ment a munka. Néha már hajnalban indulok a hivatalba, és hétnél, fél nyolcnál korábban nem nagyon szoktam hazatérni.

• Melyek voltak a legnagyobb kihívások, amikkel szembe kellett néznie?

– Tizenhárom éven át egyedüli alkalmazottként dolgoztam a községházán. Könyveltem, adókat intéztem, irányítottam a közmunkásokat. Nagyon nehéz volt az utódomat betanítani. A mai napig kiveszem a részemet a könyvelésből, és én csinálom a bérelszámolást. Emellett pedig folyamatosan figyelem a pályázatokat. A nagy volumenű pályázatok számunkra sajnos elérhetetlenek, ugyanis azoknál a feltételek közt szinte mindenütt ott szerepel az 5%-os önrész, amit községünk, melynek az éves költségvetése 80 000 euró, nem tud kigazdálkodni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem próbálkozunk. Most is több pályázatunk van folyamatban.

• Ezek a pályázatok milyen területekre vonatkoznak?

– Ősszel, a Nyitra megyéhez benyújtott egyik pályázatunkra kapott 5000 eurós támogatásból sikerült az egész községben felújítanunk a villamosvezetékeket, mikrofonokat, hangszórókat és energiahatékonyra cserélnünk a közvilágítást. A temető előtt két lámpával bővítettük a közvilágítást. Az év folyamán pedig önerőből szeretnénk a temetőbe napelemes lámpákat kihelyezni, hogy a téli időszakban biztonságosabb legyen a látogatása. Ennek a költsége előzetes számításaink alapján 3000 euróra tehető. A Leader programon keresztül pályáztunk egy nyári színpad megépítésére, melynek értéke az előzetes számítások szerint 10 000 euró körül mozogna. Jó lenne ezt a falunapra elkészíteni, hogy a fellépőknek árnyékot tudjunk nyújtani. Keressük a lehetőségét annak is, hogy fel tudjuk újítani a halottasház tetőszerkezetét és a Gúta felé vezető bekötőutat. Ezt, ha másképpen nem megy, önerőből, közösségi összefogással fogjuk megoldani, mert már nagyon elmélyültek rajta a kátyúk. Így nem maradhat. Valahogy megoldjuk. A legnagyobb szükségünk azonban egy új, korszerű játszótérre lenne. Remélem sikerül megfelelő pályázatot találnunk rá.

• Elavult a falu jelenlegi játszótere, vagy növekedett a gyerekek száma?

– Nagy örömünkre óriási az érdeklődés a bogyaréti ingatlanok iránt. Szinte naponta csörög a telefonom. Sajnos jelenleg nincs eladó tanya a kataszterünkben. Több fiatal család költözött az elmúlt években hozzánk, így két gyermek is született az elmúlt években, és úgy néz ki, hamarosan ismét két újszülöttet köszönthetünk. Fellendülőben van a falunk, ezért lenne szükség egy új játszótérre.

• Vannak visszatérő problémák?

– Rendkívül veszélyes, rosszul belátható volt a temetőnél az egyik útszakasz. Hogy biztonságosabbá tegyük, szereltettünk fel egy közlekedési tükröt, amit egy nagyobb munkagép vagy kamion az ünnepek előtt összetört. Ezt a napokban pótolnunk kell. A temetőnél a kerítést kellett megjavíttatnunk, mert annak is nekihajtottak. Mindig van valami apró-cseprő megoldandó probléma. Többször okozott gondot, hogy valamelyik öreg fát kidöntötte a szél, az ráesett a villanyvezetékre és fél faluban elment az áram. Ilyenkor mindegy, hogy hétvége van, vagy éjszaka, a polgármesternek intézkedni kell, ki kell menni megkeresni hányas számú villanyoszlopról van szó, bejelenteni majd az áramszolgáltató hibaelhárító csapatát elkísérni a helyszínre. Sok olyan feladat van, amit az íróasztal mellől nem lehet megoldani.

JN.

Top