Egy könyv komáromiakról nem csak komáromiaknak

A karácsonyi könyvpiacra jelent meg Janković Nóra újságíró Találkozások című interjúkötete, amelyben komáromi személyiségekkel készült beszélgetéseit gyűjtötte egy csokorba.

A 26 ismert és szakmájában elismert személy vall életpályájáról, sikereiről, kudarcairól, értékekről és természetesen kedves városukról, Komáromról is: Csémy Olivér, Csütörtöki András, Dráfi Mátyás, Fazekas Zsuzsanna, Fekete Irén, Gál Tamás, Gelle Róbert, Gráfel Lajos, Holczhei Árpád, Kalácska József, Kiss Róbert, Klemen Terézia, Kollár Zoltán, Komjáthy Hajnalka, Kopócs Tibor, Korpás Éva, Kustyán Ilona, Lakatos Róbert, Soós Tibor, Szabó Csilla, Szabó Endre, Szilva József, Varga Zsuzsanna, valamint Keszegh István (✝), Kiss Péntek József (✝) és Oláh Domonkos Ilona (✝).

„Egy város, még ha a történelmével, a maga műemlékeivel, az impozáns főterével, és hatalmas parkjaival lenyűgöző is, a benne élő emberek nélkül mégis csak olyan, mint egy magára hagyott kagylóhéj. Egy város arculatát, a bennük lévő közhangulatot lakosok formálják, alakítják. Saját arcképükre. A jelenben. Abban a jelenben, amit egykor majd múltként hagyunk örökül. Meggyőződésem, hogy egyszer, ha lesz valaki, aki kutatni fogja, évtizedek, évszázadok múlva Komárom múltját a rendszerváltás után, meglepődve fogja tapasztalni, mennyi példaértékű ember tette itt a dolgát. Hangos sikerek nélkül. Elhivatottan, alázattal, tehetséggel és ami a legfontosabb, emberséggel” – olvasható az előszóban, amit Varga Tamás, a könyvet kiadó Nec Arte Nec Marte polgári társulás elnöke jegyez.

„Nagyon hálás vagyok a könyvben szereplő interjúalanyoknak, akik munka, család mellett időt szakítottak a beszélgetésekre. Nem perceket, nem félórácskát. Van olyan anyag, ami két-két és fél órás beszélgetés alapján íródott. És ami a legfontosabb, megnyíltak. Őszintén, hitelesen meséltek magukról” – mondta a szerző, akinek ez a harmadik könyve. Korábban Árnyékok illata címmel regénye, A világ túloldalán címmel pedig novelláskötete jelent meg.

A könyv borítóját, amelyen Szilva József festőművész Klapka téri tűzijáték c. festménye látható, Varga Tamás készítette. A karácsonyi ajándéknak is remek könyv megvásárolható a Diderot könyvesboltban.

(v)

Top