Egész Gúta szélessávú internetet kapSoha nem látott beruházással szélessávú internetet kap egész Gúta. Az országban elsőként épül ki olyan optikai hálózat, mely minden háztartásban elérhető lesz.

219235

Szlovákiában egyedülálló invesztíciójára készül a Slovak Telekom vállalat, amely Gútán a teljes városban kiépítené az optikai hálózatot, amely a szélessávú internetet hozná el valamennyi helyi családi házba. Erről is volt szó a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Míg Ferencz László független képviselő a városi vagyongazdálkodási törvényt emlegette, valamint azt, hogy az optikai hálózat kiépítésekor jól jönne egy Harry Potter, addig a fiatalok üdvözölték a kezdeményezést. Finta Zoltán hivatalvezető is kiállt a beruházás mellett, mondván, fontos és szükséges megvalósítani. A városi képviselő-testület – az érintett bizottságok és a városi tanács határozatával összhangban – jóváhagyta a Telekom tárgyi teher létrehozására vonatkozó kérvényét a város területén kiépítendő hálózat által érintett területre, amelyért Gúta 10 ezer eurót kér a társaságtól.

Az ülésen felszólalt Peter Krško, a Slovak Telekom képviselője, aki elmondta, Szlovákiában egyedülálló módon éppen Gútán kezdik kiépíteni egész városra terjedően az optikai hálózatot, amely fokozatosan, három szakaszban valósulna meg, összhangban a városi élettel – a menetrend szerint nyáron-ősszel a városközponttól a városszélekig haladnának a munkálatokkal.

Mivel a Štúr és a Radnóti utca felújítása is hamarosan elkezdődik, e két utcában indul a hálózat kiépítése, hogy később ne kelljen felbontani az utat. Peter Krško elmondta, csak a zöldterületeket fogják érinteni a munkálatok, és vállalták, hogy mindent az eredeti állapotába állítanak majd vissza.

A mintegy 1,2 millió eurós beruházással kiépülő optikai hálózat több szolgáltatónak is biztosítja a hozzáférést, akik minimum 300Mbit/s gyors netet kínálnak, illetve teljes wi-fi hálózatot a családi házba, melyre akár több fogyasztó is rácsatlakozhat. Lehetőség lesz HD-filmek

streamelésére, korlátlan szörfözés az interneten és a gamerek is dörzsölhetik a tenyerüket, mivel ezáltal szabadabban és korlátok nélkül hódolhatnak kedvtelésüknek.

Gútán 40 kilométer hosszan fektetik le a kábeleket, melyek a jelenlegi legkorszerűbb vezetékes adatátviteli módszerrel, optikai technológia alkalmazásával biztosítanak szupergyors internetet, kiváló kép- és hangminőséget. A körülményektől is függ, mikor zárulhat le a teljes beruházás, ám ha megtörténik, csak a gútaiakon múlik, élnek-e a lehetőséggel – csupán a szolgáltatót kell majd kiválasztaniuk.

Borka Roland
(Cikkünk a Delta június 12-i számában jelent meg.)

Top