Ebből válogathat a Borkorzón – bormustraA pénteken induló 7. Komáromi Borkorzón 11 standon 10 borászat és egy magyar borokat forgalmazó kereskedő képviselteti magát. A felhozatalban ott vannak a régiónk ismert borászai is, akik a térségünkből adnak egy kóstolót.

A korzó borkínálatát három csoportba lehet sorolni. A helyi borkészítő mestereken kívül jelen lesz a Kis-kárpátoki Borút, továbbá néhány magyarországi borászat.

borkorzofejlec

A programokról ITT olvashat.

Nézzük a kínálatot:

Térségünk borászai

A Komárom- Párkány-Kürt háromszögben készülő borok egyre több borkedvelőt győznek meg arról, hogy a régió kedvező összetételű talaja különleges ízeket ad a bornak. Egyre több borász tér vissza a borászat hagyományos módszereihez, aminek köszönhetően a térség borainak ízvilága még inkább hangsúlyosabbá válik.  Több borász neve már a nemzetközi porondon is ismertté vált; számos pincészet bizonyítja, hogy a borászat több száz éves hagyományokkal rendelkezik a régióban.

Bott Frigyes pincészete

A Komáromhoz tartozó Őrsújfalun él családjával, de a szőlőültetvényei Párkány mellett, a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő muzslai dombok déli oldalán található. Az ültetvények talaja vulkanikus alapokra épülő löszös eredetű, magas mésztartalmú agyag, ami ásványokban gazdag. Megszállottan hisz a természetes borkészítés erejében, a szőlőt alacsony kordonon, kis terheléssel műveli. Külön odafigyeléssel igyekszik visszatelepíteni a régió őshonos fajtáit.

web: www.bottfrigyes.sk

Mátyás pincészet

Komáromi borász, akinek a Kisújfalusi hegyen, a Párkány és Komárom közti dombságon találhatóak a szőlőültetvényei. Filozófiájuk a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is a természethez való visszatérés, a szőlőiket immáron bio-termesztésben művelik, a borászatban pedig visszatértek a tradicionális módszerekhez.

web: www.matyaspince.sk

Kasnyik Tamás és Gábor

A kürti borvidék központjában, Kürt község és Sárkányfalva dombjai közt megbúvó családi birtokon – saját illetve bérelt szőlőterületen – a család hathatós segítségével munkálkodnak. A borászat filozófiája a kürti termőhely természeti adottságaira, a természetközeli szőlőművelésre és kizárólag a hagyományos eljárásokon alapuló borkészítésre épül.

web: www.kasnyikwine.sk

Hengerics pincészet

Hengerics Péter komáromi borász, a birtoka Kővágó községben található, 3 km-re Ógyallától. A régió kiváló, a borászathoz szükséges ökológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Az agyagos lösz remek feltételeket biztosít a szőlő, és egyéb haszonnövények termesztéséhez is. Borászattal már a nagyszülei és a szülei is foglalkoztak, a 8 hektáros birtok története 1925-ben kezdődött.

web: www.hengerics.sk

Strekov 1075

A borászat 2002-ben alakult. Korábban Melecsky Tibor és Sütő Zsolt együtt készítették a borokat, majd 2012-től Sütő Zsolt egyedül vette át a borászat irányítását. Terroir jellegű borokat készítenek, kizárólag saját, kénezés mentes, védett termésből. Szőlőültetvényeik Kürt község területén találhatóak, a dűlők elnevezésekor megtartották azok régi nevét.

web: www.strekov1075.sk

HR Winery – Köbölkút, www.hrwinery.sk

Kis – kárpátoki Borút:

Dubovský Grančič Pincészet – Búrszentgyörgy, www.dubovskygrancic.sk
NaVin Pincészet – Magyarbél, www.navin.weblahko.sk

Magyarország:

Preinserdorf Gábor, Villány
Kősziklás Borászat, Dunaszentmiklós
Viktor Olláry – magyarországi borokkal képviselteti magát

(d)

Top