E helyeken lehet a járdán parkolni

Komárom. Néhány napja kijelölték a parkolóhelyeket a Gazda utca mentén, mégpedig úgy, hogy az egyik oldalon immár szabályosan lehet parkolni félig a járdán állva. Hasonlóképpen felfestik a parkolóhelyeket a Komenský utca egy szakaszán, de a Víz utca is sorra kerül (lapzártánk óta ez részben meg is valósult) – a közlekedésrendészet már jóváhagyta a terveket.

Többször írtunk már arról, hogy tavaly októberben hatályba lépett az a törvény, mely megtiltja a járdán való parkolást az autók számára szerte az országban – akkor is, ha másfél méter szabadon marad a gyalogosoknak. Egyetlen kivétel van, amennyiben a szükséges normák betartása mellett parkolókat jelölnek ki a járdán – illetve részben a járdán –, például felfestéssel.

Komáromban ezt a lehetőséget igyekszik kihasználni az önkormányzat. „Szakemberek bevonásával átnéztük, melyik utcában és szakaszokon van lehetőség a járdán parkolás kijelölésére. Három utca esetében el is készítettük a terveket, amelyeket benyújtottunk a közlekedési rendőrségnek jóváhagyásra” – nyilatkozta lapunknak Keszegh Béla, Komárom polgármestere még novemberben. Mostanra pedig a közlekedésrendészet jóvá is hagyta a terveket, így nincs akadálya a parkolóhelyek kialakításának.

A Gazda utcán szinte lehetetlen volt betartani az új törvényt, így elsőként – néhány nappal ezelőtt – a Comorra Servis városi cég fel is festette a parkolóhelyeket. Ezentúl az utca déli oldalán lehet majd szabályosan parkolni, félig a járdán, félig az úttesten megállva – ahogy a felfestések mutatják. Ugyanakkor az utca másik oldalán tilos a parkolás, miután be kell tartani az úttest és a járdák szélességére vonatkozó normákat.

A Komenský utcán múlt pénteken, lapzártánk után festették fel a parkolókat

További két utcában is lehet majd parkolni hasonló módon. Egyrészt a Komenský utca egy szakaszán, az úttesttel párhuzamos hétemeletes panelház előtti részen, másrészt a Víz utcán.

Utóbbi utcában az alapiskola sportpályája melletti szakaszán építési munkálatokra is sor kerül: az iskola kerítését beljebb helyezik – ez nem akadályozza majd az iskolaudvaron zajló sportolást –, és az így felszabaduló területen az utcára merőleges parkolóhelyeket létesítenek. Ezek a munkálatok azonban nem azonnal valósulnak meg, az elkövetkező hetekben csak a felfestéssel megoldható parkoló-kijelöléseket végzi a Comorra Servis – tehát az említett szakaszon most csak a panelház előtti részre festenek fel párhuzamos helyeket.

A Víz utca másik végében is sor kerül felfestésekre, ugyancsak részben a járdát, részben az úttestet felhasználva – vagyis legalizálják a jelenlegi állapotot, hiszen e helyeken évek óta így parkolnak a lakosok. Ugyanakkor a Víz utca középső részén – a nagy parkoló mentén – a helyhiány miatt nem lehet kialakítani az úttesttel párhuzamos helyeket.

Elindult a kátyúzás

Komáromban a lakossági és más visszajelzések alapján elkezdték a téli időszakban kialakult kátyúk foltozását, már zajlik az úthibák, gödrök körbevágása és fokozatos leaszfaltozása. Az elkövetkező hetekben 40 utcában fogják az utakat és a járdákat javítani, beleértve a város külterületeit is. Közel 550 négyzetméternyi javítás van az első körben tervezve, a munkálatok költségei elérik a 42 ezer eurót – tájékoztatott a városi hivatal. A téli időszakban csak a legszükségesebb esetekben, zsákos anyaggal foltozták a város útjain kialakult kátyúkat, az időjárási körülmények változásával azonban már nagyüzemi aszfalttal történik az úthibák kijavítása.

(csá)

Járdán is kijelölnek parkolóhelyeket
Fejlesztések a pénzhiány árnyékában
Drágul a parkolás, tilos a járdán leállni

Top