Dunamocs a miénk, magunknak szépítjük

A Dunamenti község önkormányzata életében az elmúlt négy év a nehéz pénzügyi helyzet miatt nemcsak azonnali fájdalmas döntéseket, de hosszú távú stratégiai lépések bevezetését is megkövetelte.

Az egyik lehetséges út a kockázat kerülés volt, azaz a költségek lefaragásából származó megtakarítást teljes egészében a tartozások törlesztésére fordítani, ám ez azt is jelentette volna, hogy a beruházások, fejlesztések leállnak. A másik út jóval rögösebb és kockázatosabb: a tartozások, elmaradások lassúbb, fokozatosabb csökkentése mellett megragadni minden lehetőséget, hogy külső forrásokat biztosítsanak a fejlesztésekhez.

Dunamocs 15

„Alapos megfontolás után az önkormányzat a második utat választotta” – kezdte tájékoztatását a község polgármestere, Banai Tóth Pál. „Ez először is azzal járt, hogy azokat a cégeket (szemételszállítás, gáz- és villanyszolgáltató), akiknek összesen mintegy 70 ezer euróval tartozott a község, meggyőzzük arról, hogy legyenek türelemmel, az adósság azonnali behajtása helyett fogadják el a fokozatos törlesztést. Bár a kockázat és a felelősség nagyon nagy volt, de visszatekintve elmondható, hogy helyesen döntöttünk. Modernizáltuk a közvilágítást, a régi óvoda helyén bérlakásokat alakítottunk ki, kifestettük a halottasházat, kiépült a kerékpárút, leaszfaltoztuk a Templom utcát, az iskola új kazánokat kapott, lecseréltük a tornaterem ablakait, csak, hogy a legnagyobb beruházásokat említsem. A kultúra, közélet területén jól működik a szőlészek és borászok szervezete, egyre népszerűbb a burcsákfesztivál, a kapunyitogató, a Nehéz Ferenc színházi est, a májfa állítás és más kulturális programjaink. Szerencsére a lista olyan hosszú, hogy helyszűke miatt csak így, jelszavakban lehet felsorolni – folytatta tovább a tájékoztatását a polgármester.

„Ami az idei év feladatait illeti, leszögezhetjük, hogy a kerékpárút fontos előrelépés, kezdete lehet egy meghatározó fejlődésnek a régióban. A jövőben a mezőgazdaság mellett a turisztikai lehetőségekre kell támaszkodni. Karvával közösen kidolgoztunk egy projektet a két település közötti Duna-part kihasználására. Az ötletet az adta, hogy kora tavasztól őszig így is nagyon sokan keresik fel ezt a szakaszt, a projekttel életet szeretnénk vinni a Duna-partra. Nem mondtunk le az őstermelői piac létrehozásáról sem. Fontos lenne, ha sikerülne pályázatot nyerni egy hulladékgyűjtő udvar létrehozására. Tovább is tervbe van véve a Virt–Dunaradvány–Dunamocs szennyvízhálózat megépítése a három település között. Ez annál is fontosabb terv, mivel egyre nagyobb gondot okoz a szennyvíz szívatása” – zárta nyilatkozatát a polgármester.

Kép és szöveg: miriák

Top