Drágul a víz, de a KOMVaK az olcsóbbak közé tartozik

Országszerte emelik az árakat a vízszolgáltató vállalatok, így a régióban működő társaságok is. A komáromi vízmű ugyanakkor még mindig az olcsóbbak közé tartozik, a járás északi felében szolgáltató ZsVS viszont kifejezetten drágának számít. A távhő végleges árai terén pedig még mindig sok a bizonytalanság.

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) jóváhagyta, hogy az országban működő vízszolgáltatók idén milyen áron értékesíthetik az ivóvizet, illetve mennyit számlázhatnak a szennyvíz elvezetéséért és tisztításáért. A komáromi régióban Komárom város víz- és csatornaművei Rt. (KOMVaK) és a Nyugat-szlovákiai Vízügyi Társaság (ZsVS – Západoslovenská vodárenská spoločnosť) szolgáltatja a vizet. A KOMVaK Komáromban és a járás 16 délebbi településén – Csicsótól Dunamocsig –, a járás északibb településein pedig, Gútát is beleértve, a ZsVS. Ógyallán helyi vízmű működik.

Mint szinte minden, a víz-, illetve a csatornahasználati díj is drágult az előző évhez képest. Ennek mértékéről a központi Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) döntött. Eszerint a Komáromban és környékén 10 százalékkal drágul a KOMVaK szolgáltatása. 2022-ben ugyanis a vízdíj a szennyvízelvezetési díjjal együtt 2,36 euró volt köbméterenként, ami az idei évben 2,60 euróra drágult – az árak az adót is tartalmazzák. Csak az ivóvíz díja 1,15 euró/m³.

A Komáromi járás északi településein azonban többet kell fizetni a vízért – a ZsVS ugyanis országos viszonylatban az egyik legdrágább. Itt 2023-ban 3,30 euróba kerül a víz és a szennyvízelvezetés díja együtt. Ezen belül csak a víz díja 1,52 euró/m³.

SONY DSC

Ha az országban működő vízügyi társaságok áraival összehasonlítjuk az itteni árakat, elmondható, hogy 14 nagyobb szolgáltató közül a KOMVaK az 5. legolcsóbb. A ZsVS árai viszont magasnak számítanak, a vizsgált nagyobb társaságok közül ők szolgáltatnak a legdrágábban.

Káosz a távhő terén

Ugyanakkor elsősorban nem a vízdíj emelkedését érzi majd meg a pénztárcánk. A távhő és meleg víz lakossági ára vélhetően jóval nagyobb mértékben emelkedik. Ugyanakkor még most, január közepén sem lehet végleges összeget mondani arról, hogy az egyes városokban milyen mértékű lesz a drágulás – ez pedig a kormányra jellemző kaotikus intézkedések, rendeletek és bejelentések sorának eredménye. Bár az Árszabályozási Hivatal már megállapította, hogy az egyes távhőszolgáltató társaságok milyen árakkal dolgozhatnak idén – nagyobb városokban akár 100 százalékos emelkedést is jóváhagyva –, Eduard Heger megbízott kormányfő a múlt héten mégis arról beszélt, ezeket az árakat el kell törölni, és alacsonyabbakat megszabni. Tekintettel a kabinet baklövéseire, egyelőre Komárom távhőszolgáltató vállalata, a Com-therm sem tudott végleges árat mondani.

(cs)
(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top