Drágul a kenyér

Bár Szlovákiában viszonylag jó volt az idei gabonatermés, Európa legnagyobb országaiban kifejezetten rossz volt, ami az egész kontinensen a liszt drágulását vonja maga után. Emiatt a kenyér is drágul – várhatóan az ősz folyamán.

kemenceben_sult_kenyer

Az idei szárazság és hőség Európa legtöbb országában alacsonyabb gabonatermést eredményezett. A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerint elsősorban Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Lengyelországban gyenge a gabonatermés. Bár Szlovákiában idén viszonylag jó minőségű gabona termett, és a mennyiséggel sincs nagyobb baj, az említett országokban tapasztalható rossz termés az itteni árakat is felhajtja.

A németek felvásárolják a hazai gabonát

A gazdaságilag erős nyugaton, elsősorban Németországban ugyanis a malomipari és pékipari vállalatok külföldről, többek között Közép-Európából igyekeznek pótolni a hiányt, és a korábbinál többet is fizetnek az itteni jó gabonáért. A hazai gabonakereskedők, termesztők pedig érthető módon annak adják el terményeiket, aki többet kínál. A hazai piaci szereplők így rá vannak kényszerülve arra, hogy ők is többet kínáljanak a gabonáért. Magyarországon és Csehországban is hasonló folyamat zajlik.

Jana Holéciová, az élemiszeripari kamara szóvivője rámutatott, a szlovákiai malomiparra elsősorban a két legfőbb alapanyag, a búza és a rozs ára van hatással, ha ezek drágulnak, az a liszt árát is emeli. A gabona ára a liszt és egyéb malomipari termékek gyártási költségének 70-80 százalékát teszi ki.

A malomipari vállalatok már tárgyalnak a pékségekkel arról, milyen áron tudják kínálni a lisztet az elkövetkező időszakban. „Bár mindannyian tudjuk, hogy az alapélelmiszerek ára nagyon érzékeny terület, azt is nyíltan el kell mondani, hogy a malomiparnak nincsenek tartalékai arra, hogy fedezze a gabona drágulását. Ha hosszú távon a piacon akarnak maradni, a gabona áremelkedését a malmoknak is be kell építeniük saját termékeik áraiba“ – magyarázta Peter Močko, a molnárok szövetségének elnöke, megjegyezve, bízik abban, hogy üzleti partenereik – a pékségek – megértik a helyzetet.

menosPan

Ősszel jön a drágulás

Csicsó Péter, a komáromi C.B.C.G. pékség – a nagykéményi pékség – vezetője kérdésünkre elmondta, a napokban ő is tárgyalt beszállítójukkal a liszt áráról. Egyelőre csak kis mértékben nőtt a liszt ára, ám már most látható, hogy ősszel nagyobb drágulás lesz, ami a kenyér és a pékáruk árában is lecsapódik majd.

Megjegyezte azt is, a hazai – és közép-európai – pékségek nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a szakemberhiány is egyre nagyobb méreteket ölt. Emiatt már szinte nem is tudnak bővíteni, növelni a gyártást. A szakemberhiány is főként a kisebb pékségeket sújtja, hiszen itt nem automatizált a gyártás, itt a minőségibb termékek az emberi munkának köszönhetők. „Nálunk is fontos az emberi tényező, hogy a pék figyelni tudja, mikor kelt meg tökéletesen a kenyér, meddig kell pontosan sütni“ – fűzte hozzá a nagykéményi pékség vezetője.

„Németországban, ahol az emberek jóval többet keresnek, nem okoz túl nagy gondot, ha drágul a pékáru. Az itteni lakosságot azonban jóval érzékenyebben érinti. A jövő megmutatja, hogy mennyivel kell majd emelni az árainkat, igyekezni fogunk, hogy vásárlóink szempontjából ez minél kíméletesebb legyen“ – mondta el Csicsó Péter, majd hozzáfűzte: „A drágább gabona és liszt jelentette plusz költséget a pékségek sem tudják ‘lenyelni’, hamarosan elkerülhetetlen lesz a pékáru drágulása. Ennek mértékét most csak megtippelni tudom, 6-10 százalékos áremelkedésre számítok.“

2017 végétől tart a drágulás

Ha nem a közeljövőt, hanem a közelmúltat vizsgáljuk, kiderül, az elmúlt egy évben (2017 július 1-jétől 2018 júliusáig) összességében 5,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek Szlovákiában. Ebben az időszakban ez volt a legnagyobb mértékű áremelkedés az egész Európai Unióban, ahol az átlagos élelmiszerdrágulás 2 százalékos volt az elmúlt egy évben.

A drágulás tavaly év végén kezdődött, ám Szlovákia még így is azon országok közé tartozik, ahol viszonylag alacsony az élelmiszerek ára. Az elmúlt hónapokban a tojás, a vaj, a gyümölcs és a tejtermékek ára is nőtt, miközben a cukor például 14 százalékkal, a burgonya 6 százalékkal lett olcsóbb az egy évvel ezelőtti szinthez képest.


A tejtermékek ára is emelkedik

Nemcsak a pékáru, a tej is drágulhat ősszel. Itt is a száraz és forró nyár áll az áremelekedés mögött.

tejecske

A szélsőséges időjárás miatt ugyanis gyenge a takarmánynövények hozama, és a minőségük is csökkent. Németországban, amely az egyik legnagyobb tejtermelő, drámai módon visszesett a tej előállítása. Takarmányból nagy hiány mutatkozik, emiatt több szarvasmarha csordát inkább leöltek. Nálunk sem rózsás a helyzet, egyes farmokon napi 4 literrel kevesebb tejet adnak a tehenek a nyár elejéhez viszonyítva.

„Tavalyhoz képest kevesebb tejet fog termelni az ország“ – szögezte le Alexander Pastorek, a Szlovák Tejtermelők Szövetségének elnöke. Stanislav Voskár, a hazai tejipari szövetség képviselője pedig biztos benne, ez drágulást von maga után. Hogy pontosan hány centtel emelkedhet a tej, tejföl, vaj és más tejtermékek ára, az az elkövetkező hetekben derülhet ki.

A gyengébb minőségű és kevesebb takarmány miatt más élelmiszerek ára is nőhet.


Csaba Ádám

Top