Drága az élelmiszer, kevés a hazai termék

A régióhoz képest Szlovákiában legmagassabbak az élelmiszer árak, míg a hazai termékek aránya a polcokon még mindig elenyésző.

A V4 országai közül Szlovákiában a legdrágább az élelmiszer. Csehországban átlagosan 16%-kal, Magyarországon 20%-kal, Lengyelországban pedig 30%-kal olcsóbbak a szupermarketek polcain található termékek, mint idehaza. Mindemellett hazánkban az egyik legalacsonyabb a hazai élelmiszerek aránya, amely nem éri el a 40%-ot.

Egyre nagyobb problémát jelent a szlovák gazdaságnak, valamint a termelőknek egyaránt, hogy a hazai előállítású élelmiszerek aránya több éve hasonló értéken mozog, amíg az élelmiszerek ára, a több termékre (pl. hús, hal, tej, vaj, tejföl, joghurt, méz, krumpli, hagyma) érvénybe léptetett csökkentett, 10%-os ÁFA ellenére is növekszik. Ha ez nem lenne elég baj, ezen belül a hazai előállítású élelmiszerek ára olykor sajnos 20%-kal is drágább, mint a külföldről behozotté. Ennek eredményeképpen az élelmiszerek ára tavaly is és az idei év első félévben is az infláció egyik legfőbb mozgatórugói voltak.

Természetesen az EU a piacgazdaság és a verseny híve, azonban egy ország akkor sem engedheti el termelői és gazdái kezét, ha épp ezt várják el tőle. Egy ország egyik legnagyobb értéke a föld, az azon dolgozó emberek és az általuk előállított termékek. A mindenkori kormány feladata pedig az, hogy támogassa és megtartsa őket, hogy olyan feltételeket teremtsen, amely garantálja a működésüket és biztonságot ad számukra. Minél több hazai kézben lévő mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás működik, annál több hazai előállítású termék keletkezik. Ennek eredménye pedig az, hogy növekszik az ország élelmiszeripari önállósága, amely erősíti a gazdaságot és az országot egyaránt. Ezért van arra szükség, hogy csökkentsük a bürokráciát, mérsékeljük a termelőkre kivetett különféle járulékokat és adókat, valamint, hogy anyagilag támogassuk vállalkozásainkat, főleg a COVID hatásának a fényében. Ha rövid időn belül ezt nem tesszük meg, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Iván Tamás,
a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke

Top