Dóra, az Európa-bajnok showtáncos

Kiválóan szaval, remek műsorvezető és a Színt Vivők színjátszó csoport tagjaként nagyszerűen játszik „Színházasdit” Laboda Róbert rendezésében. Igazi terepe mégis a tánc. A komáromi Jančík Dóra azt is a legfelsőbb szinteken műveli.

SONY DSC

Két szempontból is emlékezetes marad számára a X. Látványtánc Európa Bajnokság. Egyrészt imádott városában, Balatonfüreden, a Balaton Szabadidő Központban rendezték, másrészt, mert Európa-bajnok lett a kategóriájában. Háromévesen már táncolt, a társastáncot a showtánc váltotta. Szeptemberben megy kilencedikbe a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolában.

„Hatan voltunk a kategóriában, de bevallom, őszintén, nem néztem meg a többieket. Nem szeretek „méricskélni”, mennyit tudok, és mit tudnak ők. Úgy voltam vele, hogy csak magamra összpontosítottam” – kezdte felnőtteket meghazudtoló bölcsességgel. Átismételte hát magában a táncot: hogyan kezdi, mikor vált a gyors részre, mikor áll meg egy pillanatra, hogyan emeli a kezét, a lábát. „Koncentráltam és végigjártam fejben a táncot, mi után mi következik, mire kell ügyelnem, mit mondott Benkő Vivien, a gútai edzőnőm, aki a koreográfia zenéjét is összeállította” – sorolta tovább.

Lassú mozdulatokkal kezdődik a tánc, azután gyorsra vált a ritmus, majd az ember csak kapkodja a fejét, hol a lány; Dóra betáncolja a teret. „Minden résznek van érzelmi világa. Nem tudnám kiemelni, melyik részét szeretem jobban” – közölte megint „felnőttesen”.

Nyugodtan lépett a Balaton Szabadidőközpont parkettájára. „Nem tudom pontosan, hogy mit látott a zsűri, mert szinte semmit sem mondtak a válogatott szakemberek, nem is lehetett velük kommunikálni. Az első pillanattól fontos a megjelenés, hogyan állok meg a tánc előtt. Már akkor látszania kell a kisugárzásnak. Tele voltam energiával, jól időzítettem, a formámat, végig elégedett voltam magammal. Ott volt a levegőben, hogy ebből jó eredmény is születhet” – tudatta szerényen, azután hozzátette, az Európa-bajnokságon táncolt eddig a legjobban. „Nem borulhattam Benkő Vivien edzőnő nyakába, mert egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett ott Balatonfüreden” – jegyezte meg szomorkásan. Az őt mindig mindenben támogató édesanyja valamint bérmakereszt mamája szurkoltak neki a nézőtéren, otthon Lili húga várta a jó hírt. „Első hallásra el sem hittük, hogy Európa bajnok lettem. Őszintén én sem tudtam felfogni néhány pillanatig. Aztán hatalmas volt az öröm” – avatott be.

dav

Dóra edzőjével

Amikor Balatonfüredről mesélt, felderült az arca. „A kedvenc városom! Évente ott nyaralunk, de többször is lejárunk Füredre csak úgy, egy-egy napra. A központban, ahol a verseny volt még nem jártak, kívülről már láttuk azelőtt” – mesélte.

Régen volt, amikor táncolni kezdett. „Először baletteztem, azután magával ragadott a modern tánc, mégsem maradt meg egyik sem a szívemben. öt éve a társastánc a szenvedélyem. Kezdetben voltak táncpartnereim, Zoli és Máté, azután az egyik elment táncolni Érsekújvárba, a másik abbahagyta. „Szólóra váltottam. Nem maradt partnerem, és folytatni akartam a versenyzést. Persze, egy remek edző is kellett. Ha nem lenne Benkő Vivien, nem versenyeznék” – hangsúlyozta. Karcsú derekát nézve, más is kell a showtánchoz. „A versenyek előtt sosem szoktam sokat enni. Egy-két falat könnyű étel és sok víz a receptem, különben rosszul lennék, nem bírnám energiával a táncpróbákat” – mosolygott.

Amint divatos fellépőruhájára néztem, már jelezte is, másnak varrták, kéz alól vásárolták. „Nagyon sok fellépőruhám van, intenzíven kettőt hordok. Azt, amelyikben Európa-bajnok lettem és egy feketét, ugyanilyen kövekkel. A mostani táncomhoz a rózsaszín ruha kell, tele van „tűzzel”. A fekete az gálaruha, azt a versenyekre tartogatom. Olyankor többen vagyunk a parketten, a kategória összes táncosa, maximum tizenhárman, tizennégyen. Sorban engedik a zenéket, először csacsacsát, azután rumbát, majd jive-ot. Fogalmunk sincs, milyen zene szólal meg, valamennyien ugyanazokra a muzsikákra táncolunk. A szakmai zsűri tagjai pedig valahol, a teremben „láthatatlanul” pontoznak. A showtánc versenyeken szólóban kell bizonyítani” – magyarázta. Most az őrsújfalui ÉS!? Polgári Társulás táboraiban nyaral, miközben segít pedagógus édesanyjának, aki az ottani ÉS!? Színház tagja.

Az Európa-bajnoki lendület pedig viszi tovább a táncban. Nincs megállás. Bakancslistáján szerepel a világbajnokság. „Amennyiben ott lehetnék, ugyanezt a kűrt vinnénk. Annyiszor bemutattam már, hogy ha éjjel felkeltenek, eltáncolom. Olykor álmodom is a tánccal. Ez az egyik legjobb dolog az életemben!” – nevetett Jančík Dóra, az Európa- bajnok tanuló.

Bárány János
Fotó: archív

Top