Döntöttek a Pro Urbe díjról és a díszpolgári címről

Komárom. Legutóbbi ülésükön döntöttek a képviselők arról, hogy idén ki kapja a város legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat, illetve kit avatnak Komárom díszpolgárává. Klemen Terézia kultúraszervező és Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora, volt parlamenti képviselő a díjazottak.

Február végéig lehetett benyújtani a jelöléseket Komárom Pro Urbe díjára. Csak egy javaslat érkezett, így a képviselőknek nem volt nehéz dolguk: egyhangúlag támogatták, hogy 2021-ben Klemen Terézia kultúraszervező, pedagógus kapja a kitüntetést.

Klemen Terézia 2012-ben alapította a Lehár Ferenc polgári társulást, mely Komárom híres szülöttének emlékét ápolja, és melynek jelenleg is elnöke. A társulással minden évben megszervezik a Lehár Nyár ingyenes koncertsorozatot a Klapka téren, de számos más kulturális rendezvény is fűződik a nevéhez. 2014-ben ötletgazdája és alapító elnöke volt a Szlovákiai Civil Becsületrendnek. Az Érsekújvárban évről évre megrendezésre kerülő Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenynek is az ő kezdeményezésére indult, illetve ő az egyik szervezője is. Tavaly a Femine Fortis – Erős Nők Polgári Társulás neki ítélte a Példakép-díjat.

Egyhangú döntés született Komárom díszpolgári címének odaítéléséről is – ebben az esetben ugyancsak egy jelölés érkezett. Az elismerést olyan személy nyerheti el, aki ugyan nem a városban él, de élete során sokat tett a városért és a komáromi közösségért. Idén Albert Sándor pedagógusnak, egykori parlamenti képviselőnek, a komáromi Selye János Egyetem alapító rektorának adományozzák a megtisztelő címet.

A nagykaposi születésű Albert Sándor 1990-ig 24 éven keresztül a kassai magyar ipariskolában tanított, majd a kassai Műszaki Egyetem tanszékvezető docense 2004-ig. A 2002-től 2006-ig tartó választási ciklusban a szlovák parlament képviselője az MKP színeiben. A Selye János Egyetem 2002-es megalapításától 2008-ig a komáromi felsőoktatási intézmény rektora. 2008-tól a Nyugat-magyarországi Egyetem díszdoktora. Kutatási területe a gépészettan oktatásának módszertana. Több rangos elismeréssel tüntették ki, így a Szlovák Kormány Ezüstérmével, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének Emlékérmével, a Magyar Köztársaság Elnökének Emlékérmével, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, illetve a Pro Probitate – Helytállásért díjjal.

A polgármesteri díjak odaítéléséről nem a képviselők, hanem Komárom polgármestere határozhat. Keszegh Béla elmondta, később dönt arról, hogy idén kik részesülnek az elismerésben.

(cs)

Top