Dögös Sprint: a 4 éves Filipért futnak

Gúta. Május 28-án, szombaton egy négy és fél éves, ritka betegségben szenvedő kisfiúért futnak a gútai jótékonysági futóversenyen.

A DGS Dögös Sprint jótékonysági futóversenyt 2014 óta rendezik meg május utolsó szombatján, ez idén sem lesz másként. A hagyományokhoz híven most is a gútai vízimalom és térsége a helyszín. Ezúttal egy négy és fél éves, a világ egyik legritkább szindrómájában szenvedő gyermek megsegítése a cél. A nevezési díjból, illetve az ezen felül felajánlott pénzadományokból Martesik Filip gyógyítását támogatja majd a versenyt szervező HellóGúta polgári társulás.

Egy emberibb életért

A kisfiú ún. Angelman-szindrómával született, ami egy genetikai rendellenesség és súlyos fizikai és mentális visszamaradást okoz. Ha azonban idejében felismerik, ahogy Filipnél is történt, akkor annak ellenére, hogy a betegség gyógyíthatatlan, nagyban javítható a beteg állapota. A gyermek helyzetét külön nehezíti, hogy a szindrómának is több típusa van és ezek közül ő a legsúlyosabbat (uniparentalis dizomia) „kapta”, ami oly ritka, hogy szülei tudomása szerint Szlovákiában az egyetlen személy, akinél ezt eddig kimutatták.

A sok nehézsége ellenére Filip egy boldog kisember, aki speciális óvodába jár. Imádja a társaságot, nyitott, érdeklődő személyiség és tele van szeretettel, miközben csak segítséggel tud mozogni és nem beszél, hanem kommunikációs képeskártyákkal fejezi ki gondolatait, igényeit, érzéseit. „Olykor már azt érezzük az édesanyjával, hogy ha tehetné, az egész világot magához ölelné, akkora szíve van. Nyilván ezért is igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni érte. Csak azt szeretnénk, ha a fiunk emberibb életet élhetne – mondja Olivér, a gyermek édesapja, aki gyermekkorát Gútán töltötte. – Sokfelé éltem már a világban, de minimum kéthavonta mindig visszatérek Gútára, legyek bárhol. Én itt érzem otthon magam, ide kötnek a rokonok, a barátok és számtalan élmény és emlék. Amikor legutóbb Gútán jártam, gyorsan végig is futottam a Dögös útvonalán.“ Filip édesanyja, Petra komáromi származású, a család jelenleg egy Pozsony melletti községben él.

Futás nélkül is lehet jótékonykodni

A jókékonykodás mellett az idei Dögös Sprint is az egészséges életmódról és a közösségi élményről szól. Az amatőr terepfutóversenyt 3, 7 és 14 kilométeres szakaszokon rendezik meg. Minden egyes futó a regisztrációs díjával támogatja Martesik Filipet, ezen kívül külön pénzadománnyal is nyílik erre lehetőség a következő számlaszámon: IBAN: SK53 7500 0000 0040 3002 0262, BIC: CEKOSKBX.

További részletek a www.dgsprint.eu honlapon olvashatók. Helyszíni regisztráció május 28-án 8:00 és 9:00 óra között lehetséges 16 eurós díj fejében.

(d)

Top