Diákvércsepp: toborozzák az új véradókatIdén is csatlakozott a Diákvércsepp elnevezésű országos akcióhoz a komáromi kórház. A kampánnyal elsősorban olyan fiatalokat – középiskolásokat és egyetemi hallgatókat – igyekeznek megszólítani, akik először szánnák rá magukat a véradásra. Október 16-án indult, november 16-án zárul a véradási akció.

Nemocnica Komárno

Elsőként a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai adtak vért a kampányban. De nemcsak az iskolákkal előre megegyezett időpontokban, szervezetten, hanem egyénileg is bekapcsolódhat bárki a nemes kezdeményezésbe: minden hétfőn és pénteken 7 órától 11 óráig várják a véradókat a komáromi kórház hematológiai osztályán.

„Felszólítjuk mindazokat, akik tudnának vért adni, de még nem adtak, hogy tegyék ezt meg. Sokan csak az első véradás tapasztalata után tudatosítják, hogy mennyire fontos támogatni az önzetlen segítség gondolatát“ – hangsúlyozta Radi Enikő, a hematológiai osztály vezetője.

„A statisztikák szerint évről évre többen érdeklődnek a véradás iránt. Ez nagyban köszönhető a felvilágosító munkának, az iskolai látogatásoknak, a véradással kapcsolatos előadásoknak, a helyszíni, mobil vérvétel lehetőségének, a negyedévente sorra kerülő szombati véradó napoknak. Ugyanakkor továbbra is harcolunk minden egyes csepp vérért“ – fűzte hozzá Radi Enikő. Természetesen nemcsak új véradók toborzására összpontosítanak, hanem a régiek megtartására is, hiszen a rendszeres véradásra nagy szükség van.

Minden személy véradóvá válhat, aki betöltötte 18. életévét, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, miközben megfelel az alapvető egészségügyi követelményeknek is. A vérvételre lehetőleg nem üres gyomorral kell érkezni, fontos lenne előtte a kiadós étkezés. Közvetlenül a vérvétel előtt legalább fél liter folyadék fogyasztása ajánlott. Nyolc órával a vérvétel előtt nem lenne szabad dohányozni, illetve előtte 12-14 órával alkoholt inni. Ajánlott kipihenten érkezni.

(cs)

Top