Denis már az égből vigyázza ikertestvérei álmát

Egy gyermek érkezése óriási boldogság, ha pedig egyszerre három babát vár a család, háromszoros az öröm. Aztán az egyik kis jövevény angyalkává változik…

A vágfüzesi-agyagosi Pupák Melinda és párja, az udvardi Takáč Brian az utóbbi hetekben-hónapokban megtapasztalhatta, milyen a határtalan boldogság és a legnagyobb bánat. Átélhették a babavárás csodáját, majd az aggódást, majd egyik kisfiuk elvesztésével járó fájdalmat.

Az első ultrahangkép

„Tavaly júniusában derült ki, hogy várandós vagyok. Azonnal felkerestem komáromi nőgyógyászomat, ahol már az első kivizsgálás során kiderült, hogy három magzatot hordok a szívem alatt. Először el sem akartam hinni, bizony lesokkolt a hír. Aztán a doktor úr kezembe adta az ultrahangképet, amelyen tökéletesen látszódott a három magzat, ketten egy közös burokban, a harmadik pedig egy másikban, külön. Viszont azonnal hozzátette azt is, hogy rizikós terhesnek számítok, és bizony előfordulhat, hogy a közös burokban lévő, egypetéjű magzatok közül az egyik felszívódik” – osztotta meg velünk történetüket az édesanya, akinek ez volt az első terhessége; kérdésünkre elárulta azt is, hogy a picik természetes úton fogantak. Persze, a rokonok, barátok is nagyon meglepődtek a hír hallatán, féltették a 26 éves kismamát. Az édesapa tágabb családjában vannak ugyan ikrek, persze, nem hármas ikrek.

Már várandósága 11. hetében járt, amikor egy reggel hirtelen vérezni kezdett. Egyből siettek az Érsekújvári kórházba, amely Udvardhoz, ahol élnek, a legközelebb esik. Nagyon megijedtek, hogy elveszítették az egyik magzatot, de az orvosok megnyugtatták őket, hogy nem ez történt. „Ekkor három hétig feküdtem a kórházban, a személyzet, az orvosok is meglepetten vették tudomásul, hogy hármas ikreket várok. De nekem akkor már természetes volt. A bábák szépen fejlődtek, később Pozsonyban, a Kramáre kórházban is többször voltam kivizsgáláson, ahol szintén rendben találtak mindent. De arra figyelmeztettek, hogy a szülés időpontja kb. a 33. héten jön el, és számítsak arra, hogy a babák éretlenek lesznek, inkubátorba kerülnek majd – emlékezett vissza Pupák Melinda. – Terhességem 23. hetében, egy alapos ultrahangvizsgálat után azt is megállapították, hogy mindhárom kisfiú lesz. Innentől kezdve már csak fiúnevekben kellett gondolkodnunk.”

Az érsekújvári kórházban december 30-án végzett kivizsgáláson aztán kiderült, hogy az egyik magzat bizony jobban le van maradva bátyjaitól, mint az megengedhető lenne. Azonnal a pozsonyi Cirill-Metód kórházba szállították a kismamát. Mivel a közös burokban lévő két magzat között egyre nagyobb lett a különbség, az erősebb magzat tulajdonképpen „elszívta” a gyengébbtől a táplálékot, fennállt annak a veszély, hogy a méhen belül elhal a magzat. Ez pedig veszélyeztette volna nemcsak a másik két baba, hanem az édesanya életét is. Az orvosok ezért úgy döntöttek, hogy január 5-én, a terhesség 29 hetében császármetszéssel világra segítik a babákat. Teo és Šimon 36 cm-rel és 960 grammal születtek, a kis Denis azonban mindössze 29 cm-es és 620 grammos volt.

„Amikor már azt hittem, hogy minden rendben és túl vagyunk a nehezén, akkor jött a hidegzuhany. Születésük utáni 3. nap reggelén szólt a doktornő, nagy a baj, siessek, hogy el tudjak még búcsúzni a kisfiamtól. Nagyon nehéz volt, teljesen kikészültem, de nem jutott idő a gyászra, erősnek kellett maradnom, mert a másik két kisfiamnak szüksége volt rám” – mondta az édesanya. A kicsik egy hónapig maradtak a pozsonyi kórházban, majd további egy hónapig az érsekújvári kórházban. Az anyuka naponta járt be hozzájuk, de csak az inkubátoron keresztül láthatta őket. „Hihetetlen boldogság volt, amikor végre kézbe vehettem őket. Március 7-én hozhattuk haza őket a kórházból, ekkor már mindketten elérték a 2,5 kg-ot. Azóta is szépen gyarapodnak, a legutóbbi ellenőrzésen, március 24-én már 3120 grammosak és 50 centisek voltak mindketten. Érdekes, hogy Teo és Šimon nem egypetéjű ikrek, de minden méretük, a súlyuk, a hosszuk, de még a fejméretük is pontosan egyforma, teljesen egyformán fejlődnek. És nagyon hasonlítanak egymásra” – árulta el a büszke édesanya. A két baba ellátásában a fiatal párt a nagyszülők segítik.

Az angyallá változott kis Denis pedig az égből vigyázza testvérkéi álmát…

Vas Melitta

Top