Debütált a termelői piac Gútán

A sikeres csilizközi és a tallósi termelői piacok mintájára, Pikáli Róbert és Benko Péter szeptember utolsó szombatján Gútán is megszervezte az első termelői piacot, amelynek mintegy „főpróbája” volt a Szekeres ranchon augusztus 29-én tartott, jó visszhangra talált nulladik piac.

A vízimalom környékén már kora reggel gyülekeztek a termelők. A szélesebb régióból érkezett mintegy kéttucatnyi termelő színes árukínálatot vonultatott fel. A kamocsai Nagy Marianna nagyméretű paraszttököket, dísztököket, valamint saját termesztésű fokhagymát kínált. A vágfarkadi Bódi Vivien szárított levendulát és a növényből készült termékeket, tinktúrát, arclemosót, szörpöt és dzsemet hozott. A dunaszerdahelyi Alföldi István szebbnél szebb kézműves-kerámiákkal érkezett. A peredi Darázs Enikő hidegen sajtolt házi préselésű olajokkal, növényi sajtokkal, vegán édességgel, magliszttel és finom pesztókkal kedveskedett a vevőknek, a madari Szabó méhészet az „Otthon aranyát”, a mézet kínálta. A hetényi Záborský Andrej és Réka nemrég kezdett el chili-termesztéssel foglalkozni, tulajdonképpen ezen a piacon debütáltak, itt mutatták be első készítményeiket. A marcelházi Kajtár Nikolas Tökmagmánia néven árusítja termékeit: szűz tökmagolajat, héjas és héj nélküli pirított tökmagot, valamint dióolajat. A dunaszerdahelyi Chilis ezúttal is széles választékkal, különleges ízhatású chili szószokkal prezentálta magát, és a szemnek is tetszetős csomagolás megtette hatását. Sokan megálltak a csallóközi chilisek standja előtt. A nagycétényi Szőke Hilda tökmagot, paprikát és mákot, a dunaszerdahelyi Bőőr Zsolt gyümölcsborokat kínált.

Az első gútai termelői piac tapasztalatai azt mutatják, van igény rá, mind az eladók, mint a vásárlók részéről. Dicséret illeti a szervezőket, akik jelezték, nem egyszeri alkalom volt, hosszú távon képzelik el a termelői piac működését. Már ki is tűzték a következő időpontját, október 31-re. A helyszín változatlan marad, a gútai vízimalom és környéke.

Pint Sándor

Top