Csúcsjelentkezés a Harmos Károly képzőművészeti alkotótáborba

Már negyedik alkalommal szervezte meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Jókai Mór Alapiskola a Harmos Károly képzőművészeti alkotótábort. A táborba olyan gyerekek jelentkezhettek, akik rajonganak a képzőművészet különböző ágai iránt, vagy már részt vettek valamelyik nemzetközi, országos vagy regionális versenyen.

Évről évre növekszik az érdeklődés az alkotótábor iránt, ezt jelzi a jelentkezők száma is, ugyanis idén csúcsot döntöttek, 65 diák jelentkezett az évente megrendezendő táborba. Ekkora létszámmal még sohasem dolgoztak, s ez is azt bizonyítja, hogy a rajztábor hovatovább egyre népszerűbb. Az ország különböző részeiről jöttek, hogy még jobban elsajátítsák a képzőművészet minden csínját-bínját. A tábor célja, hogy élményszerű vizuális nevelésben részesítse az itt lakókat. A foglalkozások témája sokrétű volt, de főleg a nyár, az utazás, valamint a brazíliai foci vb kapcsán Dél-Amerika volt az inspiráló erő. A tábor fő célja az újszerű képzőművészeti technikák megismertetése és alkalmazása az egyes vizuális és képzőművészeti területeken. Ebben a táborban olyan képzőművészeti eljárásokat is megtanulhattak, melyekre egyébként az iskolában sohasem adódna lehetőség. Az egésznapos foglalkozások mellett gazdag program várta a táborlakókat.

harmos
Az egész hét folyamán a tanulókkal hazai művésztanárok foglalkoztak a Tiszti Pavilon osztálytermeiben. Jókainé Kiss Évától megtudtuk, hogy a hétfőtől szombatig tartó alkotótábort két csoportra osztották. A 7-9 éves, képzőművészetre fogékony gyerekekkel Tóth Andrea és Viczencz Andrea, míg a nagyobb gyerekekkel Jókainé Kiss Éva és Kiss Gabriella foglalkozott. Továbbá a programok sikeres lebonyolításában Maticsek Regina és Krajči Judit, valamint egy egyetemi hallgató, Cséplő Cyntia segítettek. Jókainé Kiss Éva művésztanár továbbá elmondta, hogy a táborban különféle technikák kipróbálására nyílt lehetőség. Így a táborlakók megismerkedhettek a kombinált technika alkalmazásával is. Az elkészült alkotásokból pénteken kiállítás is nyílt, melyet a szülők és a nagyszülők is megtekinthettek.

A rajztáborral egy időben zajlott a Jókai Mór Vers- és Prózamondó Tábor is. Az egyes csoportokban Kiss Péntek József, Németh Ervin, Jókai Ágnes, valamint az Eötvös utcai alapiskolából Kovács Tünde és Varga Rózsa foglalkoztak a tehetséges tanulókkal.

Pint Sándor

Top