Csökken a bűnözés, többen buknak leOrszágosan és a Komáromi járásban is visszaesett a bűnözés tavaly, illetve egy évtizede gyakorlatilag folyamatos a csökkenés, miközben egyre jobb a felderítés aránya. A két statisztika összefügghet, azért is csökken a bűncselekmények száma, mert az elkövetőknek évről évre kisebb az esélyük arra, hogy megússzanak egy bűntényt és ne végezzék rács mögött.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Országosan évről évre javul a biztonsági helyzet Szlovákiában. Tavaly országosan több mint 66 ezer bűncselekményt követtek el, miközben 59,7 százalékuk sikeres nyomozással zárult. 2016-ban több mint 69 ezer bűncselekmény történt, miközben ezek 56,7 százalékát sikerült felderíteni. „A tavalyi adat 1990 óta a legjobb, most a leg­alacsonyabb a bűncselekmények száma és legmagasabb a felderítettség aránya“ – hangsúlyozta Robert Kaliňák belügyminiszter, rámutatva arra, számára különösen fontos, hogy egyre inkább sikerül lefülelni az elkövetőket.

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány szerint a bűnözés visszaesése a rendőrség bűnmegelőző tevékenységének is köszönhető. Rámutatott, elsősorban az „utcai erőszak“ szorul vissza, a felderí­tettség pedig az adóelkerülések terén javult a legtöbbet. Országosan nagyjából 1000 lakosra jut egy bűncselekmény évente, a legbiztonságosabb járásokban, például a Bániban és az Alsókubiniban ennél jobbak a mutatók, a közbiztonság viszont a pozsonyi központi városrészekben a legrosszabb.

A bűnözési statisztikákból kiderül, hogy bűncselekmény áldozata csaknem ugyanolyan arányban lesz férfi és nő, az elkövetőknél azonban már jelentősen eltér a nemek aránya: a tettesek 83,5 százaléka férfi és csupán 16,5 százalékuk nő – ez azt jelenti, hogy 20 bűnözőből csupán 3 tartozik a gyengébb nemhez. Több, mint 8 ezer bűncselekmény esetében játszott szerepet az alkohol, 143 személy drog hatása alatt követte el tettét. 883 kiskorú, 2503 fiatalkorú ellen indult büntetőeljárás tavaly. Közel 1400 külföldi állampolgár követett el bűncselekményt Szlovákiában, legtöbben a szomszédos, térségbeli országokból – elsősorban cseh, magyar, ukrán, lengyel, szerb és román állampolgárok. Ha csak a migránsokat, menekülteket „exportáló“ országok polgárait nézzük, a legtöbben szírek követtek el törvénysértést, összesen 20 Szíriából érkezett személy ellen indult büntetőeljárás tavaly.

táblázat

Kevesebb erőszak a régióban

Járásunk átlagosnak mondható a bűnözési statisztikákat tekintve, hasonló trendek érvényesülnek régiónkban is, mint országosan. Bár egyelőre nem áll rendelkezésünkre az egész éves pontos összegzés járási bontásban, ugyanakkor a 2017 november végi adatokból is kiolvashatók a legfrissebb trendek. A jelzett időpontig összesen 1034 bűntettet követtek el a Komáromi járásban, ami csaknem 100 esettel kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában – azaz 11 hónap alatt. Nőtt a felderítettség, ami az országos átlagnak megfelelő, 59,25 százalékos.

Harminccal kevesebb erőszakos bűncselekmény történt járásunkban, mint a 2016-os időszakban, összesen 136. Novemberig gyilkosság sem történt a Komáromi járásban, igaz, decemberben megrázta a régió lakosságát az ógyallai ámokfutás, amikor egy 61 éves, erősen ittas férfi egy bárban lelőtte a pincérnőt – aki súlyos sérülésekkel túlélte a támadást – és segítségére siető 29 éves barátját, aki azonban a helyszínen életét vesztette. A támadó ezután öngyilkos lett. Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, egy másik emberölés is történt decemberben: Komáromban egy családi veszekedés végződött halállal.

strelba-hurbanovo-bar-policia-clanokW-e1513157117240Az ógyallai ámokfutás helyszíne

Ne lopjon kocsit, mert úgyis elkapják!

Csökkent a rablások száma, csupán 6 történt, illetve egyetlen nemi erőszak sem történt, miközben 2016-ban még hármat is feljegyzett a rendőrség. Kevesebb a betöréses lopás is, ugyanakkor egyedül az ilyen típusú bűncselekmények esetében romlott a felderítettség – azaz ará­nyaiban kevesebb elkövetőt sikerült lefülelni (legalábbis eddig), mint az előző évben.

Az autó- és motorkerékpár-lopások száma némileg nőtt, 16 történt tavaly, ugyanakkor az esetek 70 százalékában elfogták a tolvajt, így a kocsilopás meglehetősen veszélyes műfaj az elkövetőre nézve. A gazdasági jellegű bűncselekmények, illetve adózással kapcsolatos visszaélések száma jelentősen csökkent, ugyanakkor itt az egyik legrosszabb a felderítés aránya.

Szakértők szerint a csökkenő bűnözés több dolog együttes hatásának köszönhető. Dicséri a rendőrség munkáját, Szlovákia európai integrációját, ennek következtében a törvényi változásokat, de annak is, hogy arányaiban egyre több nyomozás zárul sikerrel. A bűnre hajlamos emberek így kétszer is meggondolják, elkövetnek-e valamilyen bűncselekményt, hiszen évről évre nagyobb az esélye annak, hogy nem ússzák meg a lebukást.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta január 30-i számában jelent meg)

Kapcsolódó cikkeink:

Ámokfutás Ógyallán, két halott

Rendőr a drogbandában

Jó az irány, de még több rendőr kellene

Top