Csicsai Gábor: A vízügyi törvény Fico bosszúja Kiskáért

Az öntözővíz díjkötelessé tétele elsősorban Szlovákia déli területeit érinti súlyosan.

“Úgy vélem, ez a törvény Robert Fico alattomos bosszúja a déli régión azért, mert éppen ezen a vidéken szavaztak a legtöbben Andrej Kiskára az elnökválasztás során” – így jellemzi Csicsai Gábor a Híd parlamenti képviselője az öntözővíz használatával kapcsolatos törvénymódosító kormányjavaslatot amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium terjesztett be a parlamentbe.

Csicsai élesen bírálja a Fico kormányt azért, mert egy újabb érvágással még inkább megnehezíti az amúgy is bonyolult életkörülményeket Szlovákiában.”A vízszállítás díjkötelessé tétele, amely fondorlatos módon magába foglalja a vízzel való üzletelést is, bünteti az európai alapokból finanszírozott csatorna-rendszerek kihasználatlanságát – áll a párt által kiadott közleményben.

A miniszter arrogáns módon bevezeti a mezőgazdaságban az öntözővíz díjkötelezettségét” – mutatott rá Csicsai. A képviselő elmondta: “Leginkább a déli országrészt, az itt folytatott mezőgazdasági termelést érinti ez a rendelkezés, hiszen a módosított jogszabály értelmében a gazdálkodóknak fizetniük kell majd az öntözővízért.”

ontozos
Éppen Szlovákia déli területein, a mezőgazdaság minden ágazatában elengedhetetlen a rendszeres öntözés. Itt már nemcsak a zöldséget és gyümölcsöt kell öntözni, hanem szinte az összes szántóföldi növényt még az időjárás tekintetében átlagosnak mondott évben is. – hangsúlyozta a képviselő és hozzátette: ” A déli vidék többek közt az öntözésnek is köszönhetően vált Szlovákia éléskamrájává”.

Csicsai rámutatott arra, hogy a  klímaváltozás következtében térségünket is egyre inkább szélsőséges időjárási viszonyok jellemezik. Főleg az utóbbi tíz évben az árvizeket aszály követi, amit elsősorban a déli régiók sínylenek meg. “Itt hosszútávú és intenzív gazdálkodás folyik a termőföldeken, fejlesztik az állattenyésztést, a növénytermesztést” – mondta Csicsai.

A kormány a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül egyrészt hirdeti a mezőgazdaság, pontosabban az állattenyésztés, a gyümölcs és zöldségtermesztés támogatását, nagyobb támogatást ígér az üvegházi termesztésnek. De hogyan értékeljük azt, hogy Fico és a Smer díjkötelessé teszi az öntözővizet, ezzel gyakorlatilag visszaveszi a mezőgazdászoktól az európai forrásokból nagyvonalúan osztogatott pénzt?–tette fel a szónoki kérdést a képviselő.

“Sajnos, a tények arra utalnak, hogy a kormány az öntözővíz díjkötelessé tételével úgy cselekszik, mintha a más gondja-baja nem érdekelné, holott a dél-szlovákiai agrárium helyzete, boldogulása egyáltalán nem politikai, hanem gazdasági és társadalmi ügy. Érdekes „véletlen”, hogy ez a rendelkezés éppen a déli vidéket érinti legsúlyosabban, az itteni mezőgazdaságot, azokat a régiókat, ahol a legtöbben Andrej Kiskát támogatták és hozzájárultak ahhoz, hogy a független jelölt a második fordulóban fölényesen győzött Robert Fico fölött” – fűzte hozzá Csicsai.

(d)

Top