Csenger Tibor a Szövetség Nyitra megyei elnökjelöltje

Csenger Tibort, jelenlegi megyei alelnököt indítja a Szövetség elnökjelöltként Nyitra megyében az október 29-ei választásokon – jelentette be múlt hétfőn (még július 11-én) Forró Krisztián pártelnök Komáromban. A sajtótájékoztatón bemutatták a párt képviselőjelöltjeit is – járások szerint.

Mint arról lapunkban már hírt adtunk, a Komáromi járásban maximális számú, azaz 8 képviselőjelöltet indít a Szövetség: Andruskó Imre, Bauer Ildikó, Becse Norbert, Gyarmati Tihamér, Horváth Árpád, Orosz Örs, Viola Miklós és Zink Vass Nóra küzd majd meg megyei képviselői helyekért. Közülük Becse Norbert, Gyarmati Tihamér, Horváth Árpád, Orosz Örs és Viola Miklós jelenleg is tagjai a megyei önkormányzatnak.

Forró Krisztián rámutatott, a Szövetség ereje a régiókban van, országos viszonylatban a harmadik legerősebb párt, ami a polgármesterek és megyei képviselők számát illeti. Ezt a pozíciót szeretnék megtartani, sőt erősíteni. „Lesz olyan megye, ahol koalícióban indulunk, Nyitra megyében viszont önállóan” – mondta. A zselízi származású Csenger Tibort azért tartja jó jelöltnek az elnöki posztra, mert lokálpatriótaként, és 4,5 éve funkcióban lévő megyei alelnökként jól ismeri a régió helyzetét, menedzseri képességekkel bír, vállalkozóként pedig tisztában van mind a munkáltatók, mind a munkavállalók problémáival.

Csenger Tibor úgy fogalmazott, sok tapasztalatot szerzett a most véget érő választási időszakban, és azt is látja, mit kellene másként csinálnia elődjétől. Nagy potenciált lát a határ menti együttműködés továbbfejlesztésében, az Interreg pályázatok adta lehetőségek kihasználásában, hiszen Nyitra megyének van a leghosszabb, 170 km-es határszakasza Magyarországgal. Fontosnak tartja a megyében jól működő, a kistelepüléseket és a helyi kistermelőket támogató Leader program folytatását, a kerékpárutak hálózatának befejezését, és a megyei fenntartású épületek energiahatékonyságának növelését. Az egyik legfőbb probléma, hogy Nyitra megyében nincsenek gyorsforgalmi utak, sztrádák, így az egyre növekvő teherforgalom – ami a komáromi Monostori híd átadásával szinte duplájára emelkedett – a megyei fenntartású másod- és harmadrendű utakon bonyolódik. A Nyitrát Komárommal összekötő R8-as gyorsforgalmi út szükségességéről tehát meg kell győzni a felsőbb szerveket.

A Szövetségnek jelenleg 13 képviselője van a Nyitra megyei önkormányzatban. Farkas Iván frakcióvezető úgy véli, ez a szám az októberi választásokat követően jó eséllyel 18-19-re is nőhet, ezzel a legerősebb frakció lehet majd a megyei testületben. Nagy előny, hogy 12 év után ismét közös magyar lista van, és ennek köszönhetően reményei szerint újra lesz képviselőjük az Érsekújvári járásból, a Lévai és a Vágsellyei járásokban pedig a jelenlegi 1-1 képviselői mandátumot növelni tudják. „Legyünk ambiciózusok, minden lehetőség adott, de ehhez az kell, hogy a polgárok eljöjjenek választani” – tette hozzá. Kérdésre válaszolva Csenger Tibor elmondta, szeretné megszólítani a szlovák nyelvű polgárokat is. „Az elmúlt években nagyon sok helyen megfordultam, ahol tudtam, segítettem, függetlenül attól, hogy magyarok vagy szlovákok lakta településről volt szó. Remélem, erre emlékezni fognak az ott élők voksoláskor is” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón elhangzott, eddig már tizenegyen jelentkeztek a megyei elnöki posztra, köztük Milan Belica regnáló elnök, aki a megyék kialakítása óta, azaz 21 éve áll Nyitra megye élén. Ha a magyar szavazók kellő számban részt vesznek a választáson és voksaik nem forgácsolódnak szét, reális esélye lehet Csenger Tibor megválasztásának.

(vkm)

Top