Borlovag és borkirálynő avatás a falunapon

Ismét kánikula fogadta a tizennyolcadik alkalommal megrendezett falunapi ünnepséget, amelyen részt vettek a testvértelepülések – Vasad, Badacsonytomaj, Gát és Sepsibükszád – küldöttségei is.

A rendezvény első napján már hagyományosan kiállításra került sor „Múltkutatók” címmel a kultúrház emeletén, majd ünnepélyesen megnyitották a multifunkciós sportpályát, amelyet a helyi és a gáti öregfiúk futballmérkőzésével fel is avattak a sportolni vágyók.

Szombaton a hangszóró zenés ébresztővel hívta a falu lakosságát a falunapi rendezvényre. Majd folyamatosan megkezdődtek a délelőtti programok, mint a futó- és főzőverseny, a gyerekprogramok – ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, lövészverseny, buborék foci, Pötyi bohóc zenés műsora. A délutáni program kiértékelésekkel folytatódott. A főzőversenybe benevezett 22 csapat izgatottan várta a kiértékelést. Ebben az évben egységesen minden csapat marhapörköltet főzött. A győzelmet a Mirkom csapat szerezte meg, a Hárs utcai csapatot és a Csemadok helyi szervezetét megelőzve. Ezt követően a község polgármestere, Varga Ervin ünnepélyesen megnyitotta a falunapot.

Marcelházi falunap 005

Már hagyományosan a rendezvény napján kerül átadásra a Polgármesteri Díj is. Ebben az évben Polgármesteri Díjat kapott Bogár Péter íjász, aki a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub és a Szlovákiai Tradicionális Íjászszövetség vezetője, valamint a Magyar Nemzeti Íjászszövetség vezetőségi tagja is egyben. Andruskó Karin női labdarúgó, aki a marcelházi iskolacsapatban kezdett focizni, majd átigazolt az érsekújvári női csapatba. Játszott még a kisudvarnoki, a tapolcsányi és a magyarországi dorogi Diófa csapatában is. Kétszer sikerült elnyernie a gólkirály címet az 1. ligában. Jelenleg az FK Slovan Duslo Šaľa csapatát erősíti, akikkel megnyerték a 2. ligát és ezáltal feljutottak az 1. ligába. A 2. ligában 43 góllal ismét sikerült elnyernie a gólkirálynői címet. Lická Simona a marcelházi szlovák tanítási nyelvű alapiskola végzős diáklánya. A 2011-es évtől a marcelházi birkózóklub tagja. A Szlovák Bajnokság rendszeres résztvevője, amit 5-ször sikerült megnyernie, így megszerezve a bajnoki címet. A nemzetközi versenyekről is kitűnő eredményekkel tér haza és ennek köszönhetően 2016-ban helyet kapott a szlovák válogatottban. Ponist Krisztián versenytáncos, partnere, a komáromi Zakar Ágnes. 99 versenyből 43 alkalommal állhattak fel a dobogóra, ebből 9 arany-, 12 ezüst- és 22 bronzérem született.

Ebben az évben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Szent Imre Herceg Borlovagrend Marcelházán. A falunapi rendezvény látványos programjai közé tartozik a borlovag és ebben az évben első alkalommal a borkirálynő avatás. Az új borlovag Viderman Péter lett, a borkirálynő Domonkos Flóra. Ezt követte a kultúrműsor, amelyben a helyi ovisok, alapiskolások népművészeti csoportjai mellett a vendég hagyományőrző csoportok léptek fel.

Kép és szöveg: miriák

Top