Bezárták a magyar speciális iskolát Gútán

 

Nem sok esély volt arra, hogy eredeti formájában megtartják a gútai magyar speciális iskolát. Végül megszüntette a fenntartó: a Nyitrai Járási Hivatal minden tiltakozás ellenére kivonatta az iskolahálózatból a gútai magyar speciális iskolát. Az ott dolgozók bizonytalanok és csalódottak.

spec suli guta

Ugyan nem váltott ki tömeges ellenállást a meglebegtetett tény, hogy a Nyitrai Járási Hivatal megszüntetné a magyar speciális iskolát Gútán, mégis többen sajnálkozásukat fejezték ki, hogy ez megtörtént. Miután a közegészségügyi hivatal kifogást emelt a tanintézmény Mester utcai épülete mellékhelyiségeinek nem megfelelő állapota miatt, a gútai önkormányzat több lehetséges megoldást felvázolt, hová kerülhetne az iskola. Felajánlottak családi házakat, a volt gyermekotthon is szóba került, illetve tervezet volt, hogy az Erdő utca 10-es szám alatt lévő szlovák óvoda mögötti területen konténeriskolát hoznának létre.

Horváth Árpád polgármester tájékoztatása szerint egyik változat sem felelt meg az illetékes hivatalnak. Átmenetileg tehát a helyi szabadidőközpontban kaptak helyet, illetve a nemesócsai Jókai Mór Alapiskolában is működött kihelyezett részlegük. Ez utóbbi nincs veszélyben, tekintve, hogy az oktatási intézmény speciális osztályaként tudnak tovább működni. A gútai iskola azonban már nem ennyire szerencsés. A magyar osztályokat a terv szerint a szlovák intézményhez csatolják. Minden érintett úgy fogalmazott, meglátásuk szerint a fenntartó láthatóan nem akart pénzt áldozni az iskola megmentésére.

Gőgh Lívia intézményvezető röviden tájékoztatott, hogy június végével megszűnt az intézmény és egyelőre nem látják biztosítottnak a továbbiakat, tekintve, hogy ősztől a meglévő négy osztály helyett csupán három osztály nyitását engedélyezi a Nyitrai Járási Hivatal. Kérdésessé vált a Gútán dolgozó egy-két pedagógus munkahelye, ugyanis egyelőre nem tisztázott, ki és milyen tisztségben taníthat az új oktatási intézményben, ahol magyar és szlovák nyelven folynának a foglalkozások. Erről a kéttannyelvű iskola vezetője hivatott dönteni, aki a törvény szerint akár pályázat útján is kiválaszthatja munkatársait. Szerettük volna megkérdezni a szlovák speciális iskola vezetőjét, azonban lapzártánkig nem sikerült őt elérni, ahogyan az illetékes Nyitrai Járási Hivatalból sem állt senki a rendelkezésünkre.

Borka Roland

A szerző felvétele

Top